ČSSD trvá na odvolání Babiše. Prezidentovy návrhy jsou pro ni nepřijatelné

ČSSD trvá na odvolání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. Návrhy prezidenta Miloše Zemana, které počítaly i s odchodem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), nejsou pro sociální demokraty přijatelné. Po jednání stranického grémia ČSSD to uvedl premiér Sobotka.

On-line přenos

Vládní krize - 12. 5.

  • 23:00

    Události spojené s vládní krizí jsme pro vás sledovali po celý den. S přáním pěkného víkendu nyní on-line reportáž ukončujeme. O dalším vývoji politického dění budeme informovat ve vysílání i na webu ČT24.

  • 22:21

    "Jako poslanecký klub jsme jednotní a stojíme za Andrejem Babišem, nevidíme žádný důvod k tomu, aby odcházel, protože nic neprovedl," zdůraznil poslanec ANO Martin Kolovratník v Událostech, komentářích.

  • 22:19

    Nominace Aleny Schillerové na pozici ministryně financí není podaná ruka, ale spíše nastavená noha, domnívá se předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Odpor ČSSD podle něj ukazuje, že vládní krize nekončí, dodal pro Události, komentáře.

Sobotka zopakoval, že hodlá odvolat ministra financí a šéf hnutí ANO Andreje Babiše kvůli podezření, že se v minulosti vyhýbal placení daní a že ovlivňoval média, která vlastnil. „Důvody jsou relevantní, návrh leží na Pražském hradě a očekáváme, že prezident bude postupovat podle ústavy. Nediskutovali jsme ty takzvané prezidentovy varianty, o kterých se mluvilo v Liberci. Nic z toho pro sociální demokracii není přijatelné a trváme na této ústavní cestě,“ řekl. 

Premiérovo vyjádření potvrdil i místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. „My jsme stále přesvědčeni o tom, že problém vznikl na straně ANO, u problému Andreje Babiše,“ řekl. Podle něj by se příští týden měla konat koaliční rada, která se bude vládní krizí zabývat.

Jako svou nástupkyni navrhl Babiš Alenu Schillerovou

Na koaliční radě by se mohlo jednat i o možném novém ministrovi financí. Chovanec uvedl, že Sobotka informoval grémium ČSSD o dopisu, který dostal od Babiše. V něm ANO navrhuje novou kandidátku na tuto pozici, Babišovu dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou. K tomuto návrhu se ale premiér Sobotka nechtěl vyjadřovat, o věci chce nejprve mluvit přímo s předsedou ANO.

Podle Babiše představuje Schillerová profesionální úřednici, která celý život pracuje ve finanční správě a není členkou žádné strany. Svůj návrh proto považuje za nejlepší řešení k odblokování současné situace. „Není důvod, aby pan premiér neakceptoval náš návrh a nepředložil ho panu prezidentovi,“ řekl.

ČSSD trvá na odvolání Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Již před jednáním se ale k návrhu vyjádřil skepticky ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „To, že je to zrovna ta náměstkyně, která je spojena s tím, že blokovala řádný postup finančního úřadu v případě Andreje Babiše a Agrofertu, mi žádnou radost nedělá,“ uvedl. Podle něj je třeba mít jistotu, že nový ministr financí dokáže zahájit správní řízení proti každému, kdo je podezřelý z daňových úniků. Babiš tyto výhrady později označil za nesmysly.

„Z mého pohledu je tam jeden otazník, a to jsou ty korunové dluhopisy, jestli opravdu byly, nebyly vyšetřovány, jaký vliv na to paní Schillerová mohla mít. Ale to je můj osobní dojem, moje osobní otázka, na kterou bych rád slyšel odpověď,“ uvedl Chovanec.

Zemanova zdržovací taktika?

Vedení ČSSD nejdříve ministr vnitra a místopředseda strany Milan Chovanec informoval o středečním jednání s Milošem Zemanem. Už při příchodu na schůzku grémia ale Chovanec uvedl, že prezidentův návrh odchodu Babiše spolu se Sobotkou strana nepodpoří.

Podobně se o Zemanově návrhu vyjádřil i Zaorálek. „Jestli tohle chtěl prezident udělat, měl možnost to udělat před týdnem. Taková situace tehdy byla. Ale dvakrát do stejné řeky nevstoupíte, takže když to tehdy prezident neudělal, dnes už tuhle situaci nikdo nevrátí. Dnes má žádost, aby odvolal Andreje Babiše,“ konstatoval.

Zaorálek také kritizoval prezidenta za to, že dosud k odvolání ministra financí nepřistoupil. „To neodpovídá tomu, co říká ústava,“ řekl Zaorálek o prezidentově postupu. I ohlášené Zemanovo podání dotazu k Ústavnímu soudu, zda je prezident povinen na návrh premiéra odvolat ministra, považuje šéf české diplomacie za zdržovací taktiku. 

Vládní krizi se věnuje i odpolední předsednictvo ČSSD, které kvůli ní o týden odsunulo i schvalování zbývajících lídrů kandidátek pro podzimní sněmovní volby. Zatím je ČSSD schválila pro osm krajů, dnes původně měla potvrdit i zbývajících šest listin. Po schválení kandidátek předsednictvem bude muset jejich lídry v každém kraji ještě stvrdit stranické referendum.

Babiš: Nemám důvod odejít

Sobotka minulý týden navrhl odvolání Babiše z vlády, prezident Miloš Zeman ale zatím jeho návrhu nevyhověl. Ve čtvrtek premiér oznámil, že nechá vypracovat kompetenční žalobu pro případ, že by prezident k odvolání Babiše nepřistoupil ani po svém návratu z cesty do Číny. Na ní bude do 18. května.

Přestože Babiš již navrhl svého nástupce, nadále odmítá, že by mohl vládní krizi vyřešit svou rezignací. „Já neodejdu, nemám důvod odejít. Já budu odvolán na návrh pana premiéra podle ústavy při porušení koaliční smlouvy. Kdyby nám pan premiér řekl, že se nebude chovat podle koaliční smlouvy, ale podle ústavy, tak bychom s ním do takové vlády nikdy nešli. To, že je premiér, je hlavně moje zásluha,“ řekl.