Nahradí Babiše jeho náměstkyně? ANO se Schillerovou možná narazí u ČSSD

Události, komentáře: Situace v ANO a vládní krize (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté nebudou možná příliš otevření vůči návrhům ANO na případného nástupce Andreje Babiše na ministerstvu financí. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek řekl v Událostech, komentářích, že má strana dvě podmínky – nový ministr nemá mít vazby na Agrofert, ale ani na údajnou neochotu finanční správy zahájit řízení s Agrofertem a Babišem v případu korunových dluhopisů.

V souvislosti s návrhem na odvolání Andreje Babiše z vlády a diskusemi o možném jeho nástupci padá často jméno Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové. Že se o ní hovoří, připustil i místopředseda ANO Richard Brabec, ačkoli neřekl, zda je skutečně ona nominantkou ANO.

Podle Lubomíra Zaorálka ale Schillerová nesplňuje podmínky, které ČSSD na nového ministra, resp. ministryni financí má. „Na jedné straně by to neměl být člověk spojený s Agrofertem, protože to je jádro problému. Druhá věc, nepokládám za šťastné, pokud by to byla nominace někoho, kdo je odpovědný za to, že některé věci nefungovaly a byly zablokované. Nám vadí, že finanční úřad nebyl schopen zahájit správní řízení vůči Agrofertu a panu Babišovi ve věci, kde se jedná o daňové úniky. A paní Schillerová je s tím velmi těsně spojena,“ řekl místopředseda sociální demokracie, jenž je zároveň ministrem zahraničí a v době, kdy se očekával pád vlády, se o něm hovořilo jako o možném novém premiérovi.

Richarda Brabce ovšem takové podmínky překvapily. I když nepotvrdil, že ANO Alenu Schillerovou opravdu nominuje do funkce ministryně financí, zastal se jí. „Je to velmi zkušená úřednice, není žádným způsobem spojena s Agrofertem. Není žádným způsobem spojena s údajnými problémy při řešení záležitostí na finanční správě,“ upozornil. Současně zdůraznil, že je potřeba, aby v situaci, kdy jde jen o krátkodobé angažmá, ale zato v době, kdy se připravuje rozpočet, přišel někdo, kdo s ministerstvem financí nemá nic společného.

Hádky v koalici zapomenuty? Nad postupem prezidenta se podivují svorně

Ačkoli místopředseda Babišova hnutí tvrdí, „že jsme schopni problém vyřešit“ na koaliční radě, a naznačil, že ANO vážně počítá s tím, že Babiš na ministerstvu skončí – což ostatně připustil i Andrej Babiš sám – zatím se tak nestalo. Přestože uplynul již týden od chvíle, kdy premiér Sobotka vystoupil s tím, že navrhne prezidentovi Babišovo odvolání, a téhož dne to učinil, hlava státu dosud ministra financí neodvolala. Nelze tedy ani jmenovat jeho nástupce či nástupkyni.

Prezident Miloš Zeman navíc ve čtvrtek oznámil, že se obrátí na Ústavní soud, od kterého bude chtít vědět, zda je opravdu povinen odvolat člena vlády navrženého premiérem. Nad tím se přitom podivují jak právníci, tak politici napříč spektrem včetně představitelů ANO.

Lubomír Zaorálek potom připomněl, že podobným způsobem se chtěl dotazovat Ústavního soudu již Václav Klaus, když váhal s podpisem Lisabonské smlouvy. Dostal přitom odpověď, o kterou jistě nestál. „(Soud) zdvořile odpověděl, že Ústavní soud není ani poradna, ani telefonní ústředna – instituce, kam byste si zavolali a oni řekli, jak by rozhodli, kdyby,“ vzpomínal Zaorálek v Událostech, komentářích.

Také místopředseda KDU-ČSL a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek – který přitom ze způsobení vládní krize viní premiéra Sobotku – považuje prezidentův postup za problematický. Míní, že „pomstychtivý pan prezident“ v současné krizi Sobotku neúmyslně politicky zachránil. „Udělal to tak nešikovně, že mu pomohl,“ míní Čunek.