Protesty pokračovaly, kritici Babiše a Zemana přišli před Hrad

Další protest proti postupu prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše (ANO) během vládní krize proběhl na pražském Hradčanském náměstí. Stejně jako mnohatisícový středeční protest, který proběhl na Václavském náměstí, odkazuje její název „Proč? Proto!“ na Babišovy novinové inzeráty.

Postupně přicházejí další lidé, účast je ale rozhodně menší, než byla včera na Václavském náměstí. Celá plocha (Hradčanského) náměstí je také pod intenzivním dohledem policie.
Petr Obrovský
redaktor ČT

Na Hradčanském náměstí se postupně sešly stovky lidí, kteří se zúčastnili další demonstrace proti postupu Andreje Babiše a Miloše Zemana ve vládní krizi. Někteří lidé si přinesli transparenty, hesla na nich hlásala například „Zlobiš a Lžeman = konec demokracie“ nebo „Ústava není“. Akce oficiálně skončila po hodině.

Organizátoři zdůvodnili svolání dalšího protestu tím, že politici jejich požadavky nesplnili. Řečníci v úvodních projevech upozornili na problémy v údajném spojení Miloše Zemana a Andreje Babiše a vyjádřili obavy z ohrožení demokracie v Česku.

Čtvrteční demonstrace Proč? Proto!
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Svolavatelé demonstrace žádají odchod Andreje Babiše z vlády i odstoupení prezidenta, který podle nich neplní své povinnosti. Ačkoli protest svolali prezidentu Zemanovi takřka pod okna, ten si je nemohl vyslechnout, protože právě ve chvíli, kdy demonstrace začínala, odlétal z kbelského letiště do Číny. 

Sám se Miloš Zeman na závěr své návštěvy Libereckého kraje vyjádřil ke středečním demonstracím, jejich účastníky označil za „kraválisty“ a „patologickou sedlinu české společnosti“. „Ve svobodné společnosti se tyto věci řeší volbami, a nikoli pouličními výkřiky,“ uvedl.

UDÁLOSTI: Babiš a prezident – téma poslanců i demonstrací (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš potom tvrdí, že účast na Václavském náměstí nepovažuje za nijak vysokou. „Mám na Facebooku tolik lajků k jednomu výroku ve sněmovně,“ poukázal. Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) velkou účast na demonstracích ocenil podobně jako místopředseda ODS Martin Kupka.

Podle svolavatelky demonstrací Šárky Fialové budou protesty pokračovat i nadále, dokud neskončí jak Andrej Babiš, tak Miloš Zeman. Následující demonstrace by měla proběhnout v příštím týdnu, a to opět na Václavském náměstí.