Zeman se chce ptát Ústavního soudu, zda musí odvolávat ministry

Zatímco prezidentovi Miloši Zemanovi hrozí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) žalobou k Ústavnímu soudu, pokud nepřijme návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO), sám prezident chce k tomuto soudu podat podnět. Požádá o výklad, zda je prezident za všech okolností povinen odvolat ministra, pokud o to požádá premiér. Rozhodnutí soudu je připraven respektovat, řekl na závěr své návštěvy Libereckého kraje.

Kvůli sporu s premiérem Sobotkou o odvolání Babiše se hodlá prezident obrátit podnětem na Ústavní soud. Právní názory na to, zda by měl Babiše bez prodlení odvolat, se podle něj různí. Zeman proto počká na výklad ústavních soudců.

Nevidím žádný způsob, jakým by se mohl prezident ústavního soudu ptát na své kompetence. Může tak soudu položit jen otázku. A bude trvat několik hodin nebo dnů, než mu soud poděkuje za zájem a napíše, že na takové otázky nebude odpovídat.
Jan Kysela

Podle Zemana navíc není možné odvolat ministra financí, aniž by u tak důležitého ministerstva znal prezident dopředu jeho nástupce. Variantu, že by z vlády odešel Babiš zároveň s premiérem Sobotkou, Zeman odmítl komentovat.

Tisková konference Miloše Zemana po návštěvě Libereckého kraje (zdroj: ČT24)

„Oddaluje to řešení vládní krize minimálně o několik týdnů. Zeman se na Ústavní soud obrátí teprve po návratu z Číny, než se vyjádří oni, také to chvíli potrvá. Je evidentní, že prezident chce Andreje Babiše na ministerstvu financí udržet co nejdéle,“ okomentoval prezidentovo otálení s odvoláním Babiše politolog z Fakulty sociálních věd UK Kamil Švec. 

Švec také  připomněl, že to byl právě Zeman, kdo vybral a jmenoval současné ústavní soudce. „Výklad ústavy není v tomto případě potřeba. Zeman ale nejspíš čeká, že mu budou chtít ústavní soudci vyjít vstříc,“ dodal politolog. Připomněl také, že to byl Miloš Zeman, kdo v roce 1998 prohlásil, že prezident nemá právo na „osobní veto“ premiérova rozhodnutí, kdo má být součástí vlády.

Jan Kysela: Zeman nemá nástroj, jak se dotázat Ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Předseda ústavního soudu se odmítl k celé  věci vyjadřovat. Vzkázal ale, že pokud soud obdrží kompetenční žalobu, bude jí zabývat přednostně a rychle.

Zeman: S Babišem jsem nejméně dvakrát nesouhlasil

Zároveň Miloš Zeman prohlásil, že s ministrem financí Andrejem Babišem nemá mocenský pakt. Tvrdí, že nejméně dvakrát s ním nesouhlasil, a proto spolu pakt neuzavřeli. 

„Mocenské pakty stojí na trvalé názorové shodě,“ řekl prezident. Pakt proto neuzavřel ani s ministrem financí Babišem, ani premiérem Sobotkou. S Babišem se Zeman neshodl na kritice policejní reorganizace ani nepřijal jeho návrh, aby se letošní sněmovní volby konaly už v září. Podle politologa Švece ale Zeman Babiše podpořil například svou ústavní stížnost na novelu zákona o střetu zájmů.

Demonstranty, které Zemana ve středu v několika městech vybízeli v souvislosti s Babišovými skandály k přijetí jeho demise, označil za „patologickou sedlinu české společnosti“. S demonstranty se setkat odmítl. „Proti mně se organizovala celá řada demonstrací. Za měsíc se nebude mluvit ani o těch včerejších,“ prohlásil Zeman.