Sobotka začne s experty chystat žalobu na Zemana

Sobotka: Zeman by měl uposlechnout ústavu a vyhovět návrhu na odvolání Babiše (zdroj: ČT24)

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se počátkem příštího týdne sejde s experty, aby připravili návrh kompetenční žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Důvodem je hradní otálení s odvoláním ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. Premiér doufá, že Zeman v souladu s Ústavou ministra odvolá a žalobu podávat nebude muset.

Možnost, že bude hradní otálení řešit žaloba k Ústavnímu soudu, premiér zopakoval už ve středu. Jeho záměr tentýž den podpořila i senátní ústavní komise, prezident má podle ní ústavní povinnost ministra financí odvolat bez podmínek a odkladů. Senátoři tak asi ještě počkají s předložením návrhu ústavní žaloby na prezidenta, kterou chtěli Zemanovi kritici v horní komoře začít projednávat už příští týden.

Liberec bez výsledku

Poslední vývoj ve vládní krizi byl neúspěšný. Prezidentské konzultace stávající politické krize proběhly ve středu v podvečer v libereckém Grand Hotelu Imperial, kam prezident v rámci své cesty po severu Čech sezval předsedy koaličních stran. Protože ale schůzku svolal jen pár minut předtím, než Sobotka odletěl na dlouho připravovanou návštěvu Lucemburku, ČSSD musel na jednání zastoupit druhý muž strany Milan Chovanec. Část straníků Zemanův tah označila za zlomyslnost, Sobotka mluvil o malichernosti. 

V Liberci Zeman vůdci ANO Andreji Babišovi, šéfovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi a místopředsedovi ČSSD Chovancovi předložil dva návrhy: předčasné volby, nebo vládu bez Babiše i Sobotky (což je scénář, který při avízu později stažené demise dříve připouštěl i premiér). První Zemanův návrh zástupci koaličních stran odmítli, druhý chtějí nejdřív projednat ve svých stranách.

Podle politologa Západočeské univerzity Lukáše Valeše je Zemanova středeční iniciativa do značné míry zastírací manévr. „Bylo by krásné, kdyby měl pan prezident ambici krizi vyřešit, ale tu nemá,“ soudí. „Vyhovuje mu, protože jakákoliv krize v nejvyšších patrech mu výrazně rozšiřuje možnosti zasahovat do dění, navíc se rozjela prezidentská kampaň, a pro pana prezidenta jde o reklamní čas zadarmo. Nemyslím si, že bude s jakýmkoliv řešením spěchat.“

Sobotka: Zeman odvádí pozornost od sebe i od Babiše

Sobotka v reakci na liberecké rokování prohlásil, že se prezident vytvářením zmíněných scénářů snaží jen účelově odvádět pozornost od jádra věci – nejasností kolem Babišových finančních machinací a faktu, že Hrad napíná časové možnosti ústavy.

„Debata o jakýchkoliv scénářích má jediný účel: Odvést pozornost od problémů ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše a od povinnosti, kterou má prezident republiky na základě základního zákonu naší země, ústavy,“ prohlásil. „Pokud u nás má fungovat demokracie, musí politici dodržovat pravidla hry. Dodržet by je měl i pan prezident a odvolat ministra financí.“

Upozornil, že návrh na Babišův konec ve vládě k 9. květnu leží na Hradě od pátku: „Prezident republiky návrhu zatím nevyhověl, ačkoli by podle názoru ústavních expertů měl jednat podle ústavy bez zbytečných odkladů, a ne ještě včera (ve středu) vytvářet nějaké scénáře.“

Aby důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval ústavu, vyzvala ve středu Zemana i Poslanecká sněmovna, která se sešla na mimořádné schůzi.

Z lucemburského tisku: Zeman si na Sobotku přichystal šachovou partii

Sobotka je v Lucembursku u příležitosti 95. výročí navázání diplomatických styků velkovévodství s tehdejším Československem – a české vnitropolitické situace v čele s časem, na který prezident svolal liberecké setkání, si všímá i lucemburský tisk.

Luxemburger Wort o Sobotkovi hovoří jako o „antipopulistovi“; mezi premiéry států Visegrádské čtyřky je podle něj jediným, se kterým se ještě nepustil do křížku ministr zahraničí Jean Asselborn (maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi hrozil ministr vyhozením jeho země z EU a polským představitelům vyčítal sovětské metody).

Lucemburský list WORT o Sobotkově návštěvě na pozadí vládní krize
Zdroj: ČT24/WORT

Podle listu Luxemburger Wort Zeman svým libereckým rokováním Sobotkovu návštěvu torpédoval; premiér na poslední chvíli nemohl cestu odříci, „aniž by riskoval diplomatickou roztržku“. Podle deníku šlo o „promyšlený šachový tah (prezidenta) Zemana“, který mohl předsedu vlády obvinit z toho, že dává návštěvě v Lucembursku přednost před řešením domácí krize.

A také podle politologa Josefa Mlejnka se ze strany prezidenta jednalo o záměrné načasování. „Svědčí i o tom, že Miloš Zeman chtěl returnovat výtky, že jede do Číny a nezůstává tady kvůli řešení vládní krize,“ uvádí s tím, že spěšným svoláním jednání získal i argument proti své nečinnosti v řešení vládní krize – který by mohl padnout v případě zvažované senátní žaloby.

Politolog Mlejnek: Zeman schůzku v Liberci časoval záměrně na Sobotkovu cestu (zdroj: ČT24)