Babiš podle sněmovny „opakovaně lhal a zneužíval média"

Poslanecké hádky ohledně kauzy Babiš (zdroj: ČT24)

Poslanci přijali na mimořádné schůzi usnesení, podle kterého šéf hnutí ANO Andrej Babiš „opakovaně lhal a zneužíval svá média“. Sněmovna podpořila také usnesení, aby prezident Miloš Zeman v souvislosti s odvoláním Babiše respektoval ústavu. Poslanci se na mimořádné schůzi sněmovny celé středeční odpoledne a večer zabývali nahrávkami, na kterých má šéf hnutí ANO Andrej Babiš ovlivňovat chod svých médií a nahlížet do živých spisů. Podle TOP 09 je to důvod k tomu, aby opustil veřejný život, sám ministr financí všechny výhrady odmítá a mluví o kampani, která ho má dostat za mříže.

On-line přenos

Vládní krize - 10. květen

  • 22:00

    Bez komentáře opustil hotel, kde se konala schůzka s prezidentem, vicepremiér Andrej Babiš. Z vyjádření představitelů ČSSD i KDU-ČSL vyplývá, že stále chtějí, aby ve vládě skončil. K průběhu jednání se nevyjádřil ani prezident.

  • 21:57

    KSČM se podle Pavla Kováčika začne snažit vyvolat předčasné volby, pokud se vládní strany nedomluví na uklidnění situace do příští schůze sněmovny. Na ní má premiér podle aktuálního usnesení podat poslancům informaci o vývoji vládní krize.

  • 21:52
    Bohuslav Sobotka

    Bohuslav Sobotka:  "Nevím, jestli bych tam vystupoval, ale určitě bych se šel podívat na Václavák, kdybych měl tu možnost."

Obě zmíněná ustanovení navrhovala ODS, sněmovna také na návrh KSČM také konstatovala, že středeční debata vládní krizi nevyřešila, ale prohloubila. Požádala předsedu vlády, aby o řešení postupu krize poslance informoval na nejbližší schůzi. 

Premiér Sobotka k tomu z Lucemburku vzkázal, že „ideálně příští týden“ svolá kvůli aktuálním nahrávkám vicepremiéra Andreje Babiše jednání Bezpečnostní rady státu, o které žádali lidovci. „Určitě tam pozvu zástupce příslušných složek tak, abychom obdrželi aktuální informace o tom, co se odehrává. Samozřejmě v rámci toho, co mohou členové vlády v takovéto situaci slyšet a vědět,“ prohlásil předseda vlády. 

Zbývající čtyři návrhy už mezi poslanci podporu nezískaly. Poslanec hnutí ANO Matěj Fichtner navrhoval usnesení, kde vyzýval premiéra Sobotku, aby se vzdal funkce. Stejný poslanec vznesl i návrh, podle kterého premiér „upřednostňoval stranické zájmy, destabilizoval ČR a vyvolal vládní krizi“. Další dvě ustanovení pak navrhoval i předseda SPD Tomio Okamura, žádné ale podporu nezískalo.

Podle Zaorálka by měla vzniknout vyšetřovací komise

Podle místopředsedy sněmovny za ANO Radka Vondráčka byla režie schůze jasná od počátku. To, že se přijímají usnesení, ještě podle něj neznamená, že je to pravda. Sněmovna prý rozhodovala na základě nelegálně pořízených, zkreslených odposlechů. „Začínáme se brodit ve špíně. Nemá to žádný jiný smysl než předvolební kampaň. Je mi líto této Poslanecké sněmovny, že zvolila tuto cestu,“ řekl novinářům Vondráček. Nařkl premiéra, že protože nebyl schopen čelit Babišovi v diskusi, uchýlil se k intrikám. „Jsme na prahu konfrontační a likvidační kampaně,“ soudí Vondráček.

Usnesení ohledně Zemana podle něho nebylo nutné. Vondráček souhlasí s tím, že prezident musí postupovat podle ústavy, má ale podle něho nárok na konzultace. „Bylo přineseno pouze odvolání ministra, už se neřeklo, co bude dál,“ podotkl. Vláda je podle něho v rozkladu.

Události, komentáře ke sporům ve vládní koalici (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka usnesením sněmovny celá záležitost nekončí. „Protože já bych znovu položil otázku, která mi připadá důležitá. Co se tedy ve skutečnosti opravdu děje v Mladé frontě DNES? Co se opravdu děje v Lidových novinách?“ táže se. Babiš dnes podle něj nic nevysvětlil. Zaorálek stojí o to, aby ve sněmovně vznikla vyšetřovací komise, která by se zabývala tím, co se děje v médiích, a hlavně v těch, která ovládá Babiš.

„Nestačí jenom to, když bude pan Babiš odvolán, a nestačí toto dnešní usnesení. Jde o to klást si další otázky, co se vlastně v těch médiích děje. Já si myslím, že nám ty odpovědi i po dnešku absolutně pan Babiš dluží,“ tvrdí Zaorálek.

Výsledek středečního hlasování přivítali předsedové ODS i TOP 09. „Poslanecká sněmovna podle mého názoru splnila svoji povinnost, kdy jasně řekla, co patří ke standardům evropské civilizované politiky,“ komentoval jednání Miroslav Kalousek.

Výsledek hlasování přivítal i předseda ODS Petr Fiala. „Zneužívání médií a uniklých policejních spisů proti své konkurenci je nepřijatelné (…) Sněmovna zároveň na náš návrh konstatovala, že prezident republiky musí při výkonu své funkce dodržovat Ústavu České republiky. Ukazuje se, že koaliční strany nejsou schopny nadále spolupracovat ve prospěch občanů a jediným východiskem jsou volby v co nejbližším termínu,“ uvedl předseda ODS.

Babišovy nahrávky chtělo ve sněmovně projednávat 106 poslanců

V úvodních dvou hodinách se poslanci přeli o schválení programu mimořádné schůze, vystupovat tak mohli jen řečníci s přednostním právem. Nakonec program mimořádné schůze podpořilo 106 poslanců ze 146 přítomných. Proti jich bylo 39, hlavně z hnutí ANO a Úsvitu. 

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera na úvod mimořádné schůze uvedl, že Česko zažívá souboj oligarchie s demokracií a řešení spatřuje v tom, že ministr financí a šéf hnutí ANO, který měl podle průběžně zveřejňovaných sestříhaných nahrávek ovlivňovat práci vlastních novin, odejde z veřejného života.

„Prezidentu republiky je milejší návštěva komunistické Číny než zajištění politické stability ve vlastní zemi a ministru financí krytí jeho daňových podvodů před prosperitou celé společnosti,“ zdůvodnil svůj zájem na tom, aby se šéf ANO stáhl z politiky.

Obdobně mluvil hned v úvodu schůze i šéf iniciátorské občanské demokracie Petr Fiala. „Ukázalo se, že Andrej Babiš lže, že navzdory slibům, které dal, ovlivňuje média, že pravděpodobně dostal přístup k živým policejním spisům, že porušuje pravidla fungování demokracie, ohrozil důvěru ve stát a jeho instituce,“ sdělil. „Je potřeba, abychom společně vysotupili na obranu demokratických principů a hodnot.“ 

Babiš: Když mě nezavřou, tak mě možná zastřelej

Moje politická kariéra je čistá. Neexistuje žádná věc, pro kterou bych měl rezignovat. Můžete mě i zabít, ale z politiky neodejdu.
Andrej Babiš
se ohrazuje proti slovu demise

Sám Babiš v rozsáhlém vystoupení před poslanci zopakoval všechna svá stanoviska, která od něj zaznívají už od okamžiku, kdy Bohuslav Sobotka oznámil demisi vlády kvůli kontroverzím kolem Babišových finančních machinací.

Podle správce státní kasy je bouře vyvolaná jeho neochotou opustit ministerský post. Za výslednou „megakampaní“ prý stojí „mocenský pakt“ šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky a předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska a cílem má být dostat vůdce hnutí ANO z politiky.

„Už dlouho slyším, že mě chcete vzít do vazby, obvinit a zavřít. Pracuje se na zavření Babiše, nemá být v politice. To je ten cíl,“ prohlásil na parlamentním plénu. „A když mě nezavřou, tak mě možná zastřelej.“ Obdobně později mluvil i druhý muž hnutí Jaroslav Faltýnek; zasedání sněmovny označil za zinscenované divadlo, které má Babiše vystrnadit.

Linku nastolenou Babišem následně držel i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Osobu, která nahrávky zveřejnila, označil za zbabělce a položil otázku: „Je to premiér? Někdo z kmotrů?“  

Babiš: Nemám vůbec žádnou moc

Vicpremiér, šéf strany s nejvyššími preferencemi a ministr financí, který zodpovídá za státní hospodaření, prohlásil, že nemá „vůbec žádnou politickou moc“ - údajně proto, že ANO drží ve vládě jen šest křesel. Nahrávky, které na internet uvolňuje konspirační Skupina Juliuse Šumana (pojmenovaná po operačním důstojníkovi StB, kterému se měl zpovídat agent Bureš), označil za sestříhané a určené k jeho dehonestaci.

Přestože na nahrávkách zaznívají Babišova doporučení, kdy časovat texty v neprospěch Lidového domu, před poslanci ministr prohlásil, že „je nesmysl“, že by kdy ovlivňoval své vydavatelství MAFRA. „Zásadně odmítám, že bych něco ovlivňoval,“ řekl doslova.

Následné vyjádření místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka, kterému měl Babiš vyhrožovat mediální smrští v případě, že by musel z financí odejít, označil za lež.

Tato slova o několik hodin později částečně znevěrohodnil poslanec ANO Bohuslav Chalupa, když periodika vydavatelství MAFRA nepřímo označil za stranický tisk; řekl, že své noviny mají i jiné politické strany a nikdo jim je nezakazuje. Jeho stranická kolegyně Jana Lorencová mluvila obdobně: „Každá strana by měla mít stranický tisk. Jinak infiltruje takzvaně nezávislá média.“

Slova proti Babišovi: Budujete matrix, jste sám sobě kmotrem

Pamatuju si jediný vtip. A ten navíc není nic moc. Přesto ho řeknu: Nastoupí do tramvaje hodně opilý pán a jak se tak klátí, nakloní se nad cestujícího a vyklopí na něj obsah svého žaludku. A cestující se vzteká: ‚Jste jako čuně!‘ A ten opilý pán říká: ‚Já nejsem čuně, podívejte se na sebe.‘ A tohle mi připomíná angažmá Andreje Babiše v politice.
Lubomír Zaorálek

Zaorálek ve své řeči před poslanci současně podotkl, že Babiš ohrožuje českou demokracii, mimo jiné proto, že vstoupil do politiky, aby hájil zájmy svého podniku, a nikoliv veřejný zájem. „Vy sám ten matrix vytváříte, jste jeho původce,“ vzkázal Babišovi ministr zahraničí, a použil tak označení, které šéf hnutí ANO s oblibou používá pro – z jeho pohledu – nečistou síť tuzemské politiky. 

Stejně hovořil i místopředseda lidovců Jan Bartošek. „Jste politik,“ vzkázal muži, který se štítku „politik“ vzpěčuje už od předvolební kampaně v roce 2013. „Jste součástí politické kultury od devadesátých let. Škoda, že jste na to zapomněl.“

Babiše ve svých vystoupeních nešetřila ani opozice. Miroslav Kalousek označil šéfa hnutí ANO za ufňukaného lháře podobného někdejšímu lídrovi Věcí veřejných Vítu Bártovi – s tím rozdílem, že Bárta byl „opravdový chlap“. Kalouskova kolegyně Markéta Pekarová Adamová prohlásila, že „Andrej Babiš je sám sobě kmotrem“.

U mafiánské paralely zůstal i Zbyněk Stanjura, hlava poslanců za ODS, který k postavám z románu Kmotr přirovnal Babiše a jeho ministra spravedlnosti. Současně zpochybnil vicepremiérovo tvrzení, že o nahrávky předkládané reportérem Mladé fronty Markem Přibilem neměl zájem. „Říkám si, jak se agent provokatér opakovaně dostane na jednání s ministrem. Proč to nebylo Babišovi divné? Proč se s ním setkával?“ ptal se Stanjura.

„To, co předvádí sněmovna, je brutální sado maso,“ reagoval poslanec ANO Martin Komárek.

Komunisté chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře

Komunisté byli na rozdíl od pravice o poznání kritičtější k vládě jako k celku, která podle jejich šéfa Vojtěcha Filipa „vyčerpala svoji shodu na odstranění zla, které tady napáchala pravice“, a měla by odstoupit jako celek. KSČM proto hodlá iniciovat hlasování o vyslovení nedůvěry.

Listina bude k podpisu podle předsedy klubu KSČM Pavla Kováčika do začátku příštího týdne. Komunistická frakce má 33 členů. Aby předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) musel mimořádnou schůzi k vyslovení nedůvěry vládě svolat, pod žádost by se muselo podepsat ještě nejméně dalších 17 poslanců. Aby vláda padla, muselo by se pro nedůvěru aktivně vyslovit nejméně 101 poslanců, tedy nadpoloviční většina všech členů sněmovny.

Podle předsedy opoziční Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury by měla sněmovna Sobotku vyzvat, aby podal původně ohlášenou demisi, a požádat prezidenta, aby ji přijal. Zeman by současně měl v dolní komoře objasnit své postoje k řešení nynější vládní krize.

  • Čapí hnízdo: Poprvé se poslanci kvůli ministru financí mimořádně sešli před rokem, a to kvůli možnému dotačnímu podvodu v souvislosti s ministrovým středočeským rančem. Ta získala padesátimilionovou dotaci určenou malým a středním podnikům. Před podáním žádosti ale spadala pod Agrofert. Schůze je doteď přerušená, případ vyšetřuje česká policie i evropský úřad OLAF.
  • Korunové dluhopisy: Mimořádný bod s názvem „Daňové podvody ministra financí“ řešili poslanci letos v březnu. Andreje Babiše vyzvali, aby vysvětlil, jestli jeho příjmy stačily na nákup korunových dluhopisů Agrofertu a aby vyvrátil podezření z daňových úniků. I v důsledku této schůze nakonec padl návrh na vicepremiérovo odvolání, protože zákonodárci předsedu vlády Sobotku zavázali, aby jednal, pokud Babišovo vysvětlení nebude dostatečné. Do konce května má sněmovně poslat své závěry ještě Finanční správa.
  • Nahrávky o médiích: Aktuální schůze zaostřila mimo jiné obsah nahrávek rozhovorů novináře Marka Přibila s Andrejem Babišem. Jejich pořízení i to, že se v nich mluví o detailech z vyšetřování, už prověřuje policie a kvůli možnému úniku čerstvých informací i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Státní zastupitelství se zabývá také trestním oznámením, které podal šéf hnutí ANO. Ten nahrávky označuje za provokaci novináře.