Finance může vést člověk z ANO, ale ne z Agrofertu, řekl premiér. Babiš už kandidáta má, jméno neprozradí

Události: Babiš už má jméno nového ministra financí. Chce ale záruku, než odstoupí (zdroj: ČT24)

Jméno nového ministra financí by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mělo navrhnout hnutí ANO. Předseda hnutí ANO a stávající šéf resortu Andrej Babiš chce záruku, že to tak bude.

Aktuální nabídka směrem k hnutí ANO je vstřícný krok, aby koalice mohla dál fungovat, řekl České televizi premiér. Má ale dvě podmínky, které musí případný kandidát splnit. 

„Ten člověk na to musí být odborně připraven, protože ministerstvo financí je těžký resort. A za druhé tam nesmí být podobný problém jako u Andreje Babiše, tedy podnikatelská minulost spojená s operacemi Agrofertu a těch firem, které jsou s Agrofertem spojeny,“ prohlásil premiér, který už včera poslal na Hrad návrh na odvolání stávajícího ministra Babiše.

Babiš: Chci záruky, že resort obsadí náš člověk

ANO k odchodu svého předsedy z vlády nevidí důvod. Vhodného nástupce na jeho místo už ale má. „Budeme chtít záruky, že můj post, pokud bych se rozhodl a pokud by to nastalo a pan prezident mě odvolá, že ten post obsadí náš nominant. Někoho máme, ale není důležité, kdo to je,“ řekl vicepremiér Babiš.

Nový ministr financí by se měl podle Sobotky soustředit zejména na to, aby finanční správa zkontrolovala všechny korunové dluhopisy. Ty využil právě i Babiš jako někdejší majitel Agrofertu.

  • Premiér Sobotka v pátek oznámil, že demisi vlády nepodá. Prezident si podle něj vykládá ústavu tak, že z vlády odejde jen premiér, což by ale nevyřešilo příčinu krize – spory kolem ministra financí Andreje Babiše.
  • Podle Sobotky je Babiš podezřelý, že neodváděl daně a úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil. Babiš reagoval, že k odchodu nevidí důvod.
  • Premiér poté na Hrad zaslal návrh na odvolání Babiše k 9. květnu. Prezident Zeman ale vzkázal, že o něm rozhodne až po svém návratu z Číny, tedy po 18. květnu.
  • Sedmadvacet senátorů Zemana zkritizovalo za „znevažování ústavy“. Prohlásili, že jsou připraveni konat. Kvůli kauze se ve středu 10. května mimořádně sejde sněmovna.

„Ta aktivita tam měla být už čtyři roky. Myslím, že je klíčové, aby přišel nový člověk. Jsem schopen akceptovat, že to bude zástupce hnutí ANO,“ dodal premiér. 

Vládní krizi dál řeší i uvnitř sociální demokracie. O podání demise vlády rozhodl její předseda Sobotka sám. Následnou změnu taktiky už ale konzultoval s nejbližšími členy strany. „Podpořili mě, já si toho vážím,“ uvedl Sobotka.

O dalším postupu budou vládní strany společně debatovat ve středu.

Časový sled událostí stávající vládní krize
Zdroj: ČT24