170 let s anestezií v Česku. Ročně lékaři provedou 870 tisíc zákroků

Události: Už 170 let používají lékaři v Česku anestezii (zdroj: ČT24)

Od první celkové anestezie v Česku letos uplynulo 170 let. Pro medicínu to byl přelomový okamžik, při operacích už pacient aktivně neprožíval bolest způsobenou zákrokem.

Dnes je využití anestezie bezpečnější než dřív díky novým lékům i znalostem. „Používáme bezpečnější farmaka a technologie, které nám umožňují poměrně detailně sledovat stav pacienta. Hlavně je to výsledek odborné přípravy,“ říká předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Karel Cvachovec.

Posun je vidět i na tom, kolik toho anesteziolog při zákroku může sledovat. „Před 40 lety se monitoroval maximálně záznam EKG, pak měl lékař prsty a hmatal pulz a měřil tlak. V současné době můžeme monitorovat asi 20 parametrů podle potřeby,“ tvrdí Radim Kukla z FN Motol, který v oboru pracuje 38 let.

Žádné šperky, hodinky ano

Anesteziolog je jediný, kdo může mít v nemocnici v pražském Motole na operačním sále šperk. Přestože hygienická pravidla zakazují třeba náušnice nebo náramky, v jeho případě platí výjimka – na hodinky. A bylo to tak vždycky.

Hodinky anesteziologa (archiv)
Zdroj: ČT24

„Přesná dokumentace je naprostá nutnost a do toho patří i ty časový intervaly, začátek, konec operace a podobně,“ vysvětluje Kukla.

V oboru pracuje víc než 1400 lékařů a 3200 sester. Na sálech provedou kolem 870 tisíc anesteziologických výkonů ročně.

Místo celkové anestezie jen lokální umrtvení

České nemocnice ale přespříliš využívají celkovou anestezii na úkor jiných metod. Pacienti by přitom mohli být během operace při vědomí.

„V řadě případů při výkonech na končetinách nebo při výkonech na dolní polovině těla a při některých cévních operacích přinášejí takové postupy dlouhodobě lepší výsledky než anestezie celková,“ říká o zákroku, kdy je pacient jen v místě operace znecitlivěn, předseda českých anesteziologů Cvachovec.

Poměr zákroků s místním znecitlivěním
Zdroj: ČSARIM ČLS JEP

Zákrok se znecitlivěním je ale pro lékaře náročnější, vyžaduje také více času a složitější plánování. Zatímco v tuzemsku je takových operací kolem 14 procent, ve Velké Británii je to víc než polovina zákroků.

Lékaři pomáhají mladším kolegům, své práce ale mají dost

Anesteziologové se navíc snaží pracovat i s mladými lékaři a vychovávat tak novou generaci. Jenže z průzkumu anesteziologické společnosti vyplynulo, že 85 procent dozorujících lékařů má kromě starosti o mladší kolegy zároveň taky vlastní práci.

„Pokud máte svého pacienta a ještě musíte hlídat mladšího kolegu, tak to není možné,“ tvrdí místopředseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

Problém představuje i čerstvě schválená novela vzdělávání lékařů, podle které se dozorující lékař musí do 15 minut dostavit při problémech na pomoc mladšímu kolegovi.

Lékaři tvrdí, že lhůta je moc dlouhá. Podle ministerstva zdravotnictví je ale čtvrthodina ve vyhlášce obecným nařízením a navíc nejzazším časem, do kdy se má dozorující lékař dostavit.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) proto doporučuje anesteziologické společnosti, aby svým členům stanovila vlastní termín v rámci vnitřních opatření.