Na obranu by mohl zamířit Vidím

Praha - Novým ministrem obrany by se mohl stát poslanec a předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS). S odkazem na dva nezávislé a důvěryhodné zdroje to uvedl server Týden.cz. Pozice ministra obrany se uvolnila krátce před Vánoci, když z ní premiér Petr Nečas odvolal vicepremiérku Karolínu Peake. Nyní vede silový resort provizorně předseda vlády.

O Vidímově možném angažmá v čele ministerstva obrany se spekulovalo již dříve, sám osmačtyřicetiletý poslanec podle svých slov ale o žádné nabídce neví. „Nevím o tom nic. Nikdo o tom se mnou nehovořil,“ sdělil poslanec.

Ministerstvo obrany se uvolnilo koncem roku poté, co na svou funkci rezignoval Alexandr Vondra (ODS). Vzápětí připadlo nejmenší koaliční straně LIDEM, která ho získala výměnou za přepuštění ministerstva dopravy občanským demokratům. Do funkce ministryně obrany nastoupila stranická šéfka Karolína Peake a záhy odvolala několik vedoucích představitelů resortu včetně prvního náměstka Vlastimila Picka. Na to ostře reagoval nejen předseda vlády Petr Nečas, ale i prezident Václav Klaus. Peake se po osmi dnech z obrany poroučela a v reakci na své odvolání oznámila, že její liberální demokraté opustí k 10. lednu vládu. K tomu ale nakonec nedošlo.