Zločin kvete v pátek, plyne z policejních statistik

Praha – V roce 2012 spáchali zločinci v České republice 304 528 trestných činů, což představuje pokles vůči předešlému roku zhruba o 4 procenta. Policejní prezident Martin Červíček uvedl i fakt, že ve srovnání s rokem 2010 došlo k poklesu trestných činů zhruba o 3 procenta. Při šetření trestné činnosti zaznamenali policisté škody převyšující zhruba 34 miliard, dodal policejní prezident. K nejvíce trestným činům došlo podle policejních statistik pátý den týdenního cyklu.

„Když jsme si udělali statistiku, který den je nejbezpečnější a který nejméně bezpečný, nejhůře je na tom pátek, kdy bylo spácháno 16,3 procenta trestných činů. A nejlépe je na tom neděle, kdy to bylo 12,9 procenta,“ seznámil s výsledky statistik náměstek policejního prezidenta Václav Kučera.

Ubylo majetkové a násilné kriminality

„Pro mě osobně jako pro policejního prezidenta je potěšitelný fakt, že k poklesu trestné činnosti došlo především v oblasti majetkové trestné činnosti, zhruba o 4 procenta, konkrétně o 8 705 trestných činů méně a v násilné trestné činnosti zhruba o 5 procent, což je o 1 051 tresných činů méně,“ konstatoval Červíček s odůvodněním, že obě oblasti tvoří zhruba sedmdesátiprocentní zatíženost trestné činnosti v ČR.

Za rok 2012 pak objasnili policisté 133 373 trestných činů, čímž se objasněnost pohybuje na úrovni 44 procent. „Výsledky se zlepšenou objasněností jsme zaznamenali i v majetkové tretsné činnosti, kde jsou výsledky asi o 1,5 procenta lepší, přestože objasněnost v této oblasti 24 procent pro policii uspokojivá není,“ řekl také Červíček.

Kriminalita pod vlivem drog i amnestie

Červíčkův náměstek Kučera upozornil, že výrazný podíl z celkového počtu trestných činů spáchali pachatelé pod vlivem návykových látek. Tento jev označil za „velmi závažný“.   „Téměř 14 procent trestných činů bylo spácháno pod vlivem návykových látek,“ prohlásil.

Nejvíce trestných činů spáchali lidé v Praze, následoval Moravskoslezský, Jihomoravský a Ústecký kraj. Častěji se kriminalita objevuje v oblastech, které jsou problémové. „Mnohdy je to dáno nezaměstnaností,“ uvedl Kučera, kriminalitu však podle něj ovlivňují i další faktory.

Policisté předpokládají, že kriminalita počátkem roku mírně stoupne v důsledku amnestie. Podle Kučery tomu tak bylo po každém plošném propouštění. Policejní prezident ani náměstek ale nepředpokládají, že by se amnestie nakonec do statistik nějak výrazně promítla. Odsouzení, kteří opustili na počátku ledna věznice, by totiž pravděpodobně byli stejně propuštěni v následujících měsících. Nicméně zhruba polovina všech trestně stíhaných byli loni recidivisté.