Nečas po grémiu: K neúspěchu Přemysla Sobotky není co dodat

Praha - Vedení ODS  se sešlo na jednání  po volebním debaklu Přemysla Sobotky, který v prezidentské volbě získal jen 2,5 procenta hlasů a z devíti uchazečů o Hrad skončil předposlední. Jediným výstupem z jednání grémia, který předseda strany Petr Nečas prezentoval, je však pouze konstatování podpory Karlu Schwarzenbergovi do druhého kola. K volebnímu propadáku prý vedení ODS již vše důležité řeklo, prohlásil premiér. Zevnitř strany se už ozvaly výzvy k vedení, aby vyvodilo odpovědnost. S kritikou přišel i prezident Václav Klaus, sám Sobotka ale naznačil, že Klaus občanským demokratům po svém druhém zvolení prezidentem příliš nepomohl.

„Politické grémium ODS se dnes zabývalo druhým kolem voleb prezidenta republiky, my jsme ve svém uvažování konzistentní. Každý si jistě vzpomene, že to byla Občanská demokratická strana, která TOP 09 nabízela v některých obvodech společné kandidátky do Senátu, že jsme v případě nepostupu našeho kandidáta vždy jednoznačně podpořili jiného pravicového kandidáta. Jsme ve svých názorech konzistentní, proto považujeme z tohoto pohledu za přirozené, že grémium ODS vyslovuje podporu kandidatuře Karla Schwarzenberga. Chceme vyzvat voliče, aby ho podpořili ve druhém kole prezidentských voleb,“ konstatoval po jednání grémia Nečas.

Šéf ODS na dotazy novinářů přiznal, že grémium řešilo i výrazný neúspěch stranického kandidáta Přemysla Sobotky v prvním kole, vše podstatné k tomu ale podle předsedy ODS zaznělo již v sobotu. „Není k tomu cokoli dodávat,“ uzavřel tuto otázku. Sám Sobotka ale novinářům řekl, že analýza jeho špatného výsledku není ukončena a sobotní Nečasovo vystoupení před novináři bylo spíše hodnocením premiéra než předsedy strany.

Sobotka také zhodnotil kritiku Václava Klause, podle neúspěšného kandidáta prezident své názory nepochybně říkat může. „Je potřeba se ale podívat, co udělala ODS po roce 2002 pro Václava Klause a co udělal Václav Klaus pro ODS po svém druhém zvolení. To je, myslím, celkem jasné, a není potřeba nad tím dlouze spekulovat,“ prohlásil.

Z ODS zní otevřená kritika i náznaky

Gentlemanský potlesk a formální poděkování bylo pro prezidentského kandidáta nejsilnější koaliční strany slabou útěchou. Sérii volebních nezdarů ODS završil výsledek Přemysla Sobotky, pro kterého se v prvním kole rozhodlo jen 2,5 procenta voličů. „Výsledek je pro mě velkým zklamáním,“ přiznal v sobotu po sečtení volebních hlasů Sobotka, podobně reagoval i premiér a předseda strany Petr Nečas. Jenže podle části ODS bylo jejich hodnocení až příliš vlídné. „To je taková ostuda, že to skutečně znamená, jako by voliči ODS už skoro neexistovali, a ono upřímně není divu,“ poznamenal poslanec Boris Štastný (ODS).

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda ve Studiu ČT24:

„Kandidát této vlády a pravicové TOP 09 se dostal do druhého kola. To přeci nikdo neočekával, čekali jsme, že tam bude někdo z levice a možná někdo z nepolitického středu. V tomto směru se domnívám, že nedošlo k žádnému debaklu pravice ani této vlády… Pan prezident, který dlouhodobě dával najevo, že jeho preference jsou na straně Miloše Zemana, když nám teď vyčítá, že se jedná o debakl pravice, moc mu nerozumím.“

„Bohužel jsme pro voliče dále ne moc důvěryhodnou stranou a pokračuje ten trend, který nastal na podzim v rámci senátních a krajských voleb,“ řekl v Událostech, komentářích místopředseda strany Jiří Pospíšil. Kdy ODS naposledy vyhrála volby, se tak pomalu stává otázkou z historického kvízu tuzemské politiky.

Vydáno pod