Zeman zabojuje přes sociální sítě, u Schwarzenberga pomůže telefon

Praha – Dvěma úspěšným kandidátům z prvního kola prezidentských voleb kampaň začíná zcela nanovo. Miloš Zeman ani Karel Schwarzenberg nechtějí následující dva týdny podcenit. Už nestačí bojovat o přízeň 281 členů parlamentu, ale několika milionů voličů – sympatizujících, nerozhodných, ale i příznivců druhého protivníka. Tým Miloše Zemana proto chystá kampaň výrazně posunout směrem do virtuálního prostoru a oslovit mladší občany. Jeho protivník z TOP 09 zase nasadí telefonisty, kteří se budou přes telefon snažit přemlouvat voliče - hlavně na Moravě a severozápadě Čech, kde v 1. kole vyhrál Zeman.

Zatímco Miloš Zeman se dnes věnoval spíše odpočinku mimo Prahu, Karel Schwarzenberg se snažil při začátku ostré kampaně rozptýlit prací na ministerstvu. Další prezidentské debaty se konají až v polovině týdne, a tak hlavní otěže kampaně nyní přebírají oba volební štáby. Snaží se přitom zaměřit i na voličské skupiny, u kterých si ve srovnání s tradicí nejsou úplně jistí. Například Zemanovci chtějí použít podobné zbraně jako jejich konkurent – tedy kouzlo sociálních sítích.

„Velký dluh máme vůči mladším voličům. Dneska se spustila hysterie mezi mladými a intelektuálními lidmi, a právě těmto bychom chtěli vysvětlovat dobré vlastnosti našeho kandidáta,“ říká současný předseda Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) Vratislav Mynář. Vedle tradičního objíždění měst tak přichází na řadu kromě kontaktní kampaně i ta virtuální. Kromě cesty vstříc mladým se ale kandidáti utkají o možná ještě důležitější skupinu - přes 3 miliony voličů, kteří o minulém víkendu zůstali doma. „My nevíme proč a budeme se je snažit motivovat k volební účasti bez rozdílu toho, zda favorizovali jiného kandidáta než našeho,“ dodal Mynář.

Právě na správně načasovanou kampaň s přispěním sociálních médií dosud spoléhal lídr TOP 09. I proto se jeho tým rozhodl nově jít do přímého boje a zabodovat i v regionech, kde v 1. kole Schwarzenberg neuspěl. Osobní kampaň chce štáb nabídnout v Ústeckém kraji i na Moravě, ale chystá i další prvky.  

„Rádi bychom použili novinku, a to je telefonní kampaň. Máme kontaktní call centrum a budeme telefonovat voličům,“ představil manažer Schwarzenbergovy kampaně Marek Vocel. Historicky první telefonní kampaň použila v roce 1998 ODS, kdy lidem volal domů automat. Veřejnosti ale tehdy netradiční způsob kampaně k srdci nepřirostla. Schwarzenbergův tým věří, že nyní je prý situace jiná.

Fischer se uzavřel, přímá doporučení zatím dávat nechce

Oba kandidáti totiž hrají o hodně. Po neúspěšných kandidátech zbylo více než dva a půl milionu hlasů. K jakému z finalistů a zda vůbec se přidají, může hodně pomoci doporučení vyřazených uchazečů. Pro Karla Schwazenberga bude zajímavých čtvrt milionu hlasů po Zuzaně Roithové, Miloš Zeman by zase mohl vsázet na voliče Jany Bobošíkové. Největší množství hlasů zbylo po Janu Fischerovi, právě on ale po volbách nikoho doporučovat nechtěl. Zatím stále nechce před kamerami nikoho podpořit, v pořadu Hyde Park ČT24 ale v polovině prosince své preference naznačil.

Hydepark ČT24, 14. 12. 2012

Moderátor: Pokud byste nekandidoval, kterému ze zbylých kandidátů byste dal hlas?

Jan Fischer: „O tom jsem hodně uvažoval a vždycky jsem v těch odpovědích byl takový mlčenlivý. Ale člověk přemýšlí a kdybych se měl rozhodnout, tak bych svůj hlas dal Karlu Schwarzenbergovi pro jeho rozvahu, rozšafnost.“

Zda nejzklamanější ze všech kandidátů a původní favorit voleb vyjádří během následujících dnů své sympatie, si voliči zatím musí počkat. Ještě obtížnější pozici může mít čtvrtý kandidát, místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Především proti Zemanovi se v kampani silně ohrazoval a nechce se jednoznačně přiklonit ani ke kandidujícímu zástupci koalice. Rozhodováním se ale podle svých slov nehodlá dlouho zabývat. „Tento týden už mám jednání ústavně-právního výboru, takže skutečně budu normálně pokračovat ve své činnosti senátora,“ zmínil během pondělka.

Hudebník a pedagog Vladimír Franz měl do voleb ze všech kandidátů zřejmě nejspontánnější cestu. Nyní se znovu začíná naplno věnovat své profesi. Po ukončení volebního kolotoče odjel do Zlína, kde pracuje na hudební zakázce. Rozhovor dnes sice nechtěl poskytnout, ve veřejném životě se ale hodlá prý nadále angažovat.

Naopak Zuzana Roithová má o další politické kariéře jasno. Minimálně další rok a půl zůstane v europarlamentu, než jí vyprší řádný mandát. „Jsem na cestě do Štrasburku na plenární zasedání, kde budeme řešit transparentnost ratingových agentur,“ zmínila svůj nejbližší program. Herečka a aktivistka Táňa Fischerová má o své blízké budoucnosti taktéž jasno. „Já se vracím ke klidu, po kterém toužím. Můj život byl harmonický a bude zase,“ řekla.

S nečekaným neúspěchem se musel potýkat kandidát vládní ODS Přemysl Sobotka. Stejně jako někteří další kandidáti má ale v záloze jistotu politického místa. „Budu dělat senátora, místopředsedu Senátu a budu dál se angažovat v ODS a snažit se, aby ODS byla srozumitelnou stranou,“ sdělil Sobotka. I když se bývalá europoslankyně Jana Bobošíková umístila ve volebních výsledcích na konci, ukončit své veřejné angažmá podle svých slov rozhodně nehodlá. „Dál se budu věnovat své práci a budu také připravovat Suverenitu na volby do Poslanecké sněmovny v roce 2014,“ vzkázala.

Oba kandidáti jdou vstříc netradičním voličům (zdroj: ČT24)