Amnestie u 18 závažných kauz by mohla přijít na miliardové částky

Praha – Pokud amnestie zastaví 18 závažných kauz hospodářské kriminality, u některých z nich by mohla vzniknout škoda až 4 miliardy korun. Částku přednesl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jehož podřízení žalobci zatím podávají proti amnestii ve sporných případech další stížnosti. Nově třeba také proti zastavenému stíhání manažerů H-Systemu.

V údajném podvodu s miliardovou škodou a více než tisícovkou poškozených si žalobce myslí, že amnestie nebyla na místě. „Domníváme se, že tato kauza již pravomocně skončena, alespoň v těch dvou podstatných výrocích o vině a o náhradě škody, byla,“ řekla pro ČT pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Mezi případy, u nichž státní zástupci nesouhlasí s amnestií, patří i kauza soudce Jiřího Berky a údajných podvodných konkurzů na desítku firem se škodou minimálně 260 milionů. Podle Bradáčové v tomto případě bylo možné uložit obžalovaným i vyšší než desetiletý trest.

Amnestii zpochybňují žalobci i v takzvané kauze Český dům, stejně tak i v případě osvobozených manažerů zkrachovalé Union banky, ve kterém 130 tisíc klientů mělo přijít o 17 miliard korun. Jestli se do soudních síní vrátí některé ze zastavených velkých kauz, musí ještě rozhodnout Vrchní soudy v Praze a v Olomouci, které o stížnostech státních zástupců rozhodnou.

Lenka Bradáčová na otázku, jakou vidí šanci, že soudy některé kauzy vrátí do hry vzdor amnestii: „Můj osobní tip je takový, že nejvíc šancí je u kauzy zmanipulovaných konkurzů, o které se hodně mluví.“

Obvinění k soudu nechodí, což vyznívá v jejich prospěch

Okresní soud v Litoměřicích podle zjištění České televize už rozhodl, že se amnestie netýká konkurzů masokombinátu Melbro a Autostar Velimex. Hlavního obžalovaného Vladislava Větrovce policie označila za hlavu konkursní mafie, ve které figuroval i Jiří Berka. Soudci v Litoměřicích ale narážejí na zásadní problém. Obžalovaní se stále omlouvají z jednání. „Tyto omluvy přijdou těsně před jednáním nebo den předtím, takže tam velký prostor ke stanovení jiného termínu moc není,“ přiblížil soudce Miroslav Kureš.

Stížnosti žalobců proti amnestiím tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Podle soudu oba obžalovaní trvají na osobní účasti při procesu, a tak se nemůže hnout z místa. Částečné průtahy si ale také zavinil sám soud, protože po abdikaci původní soudkyně musel spis nastudovat nový soudce.