Soud poslal do vazby šéfa FAČRu Peltu i náměstkyni pro sport Kratochvílovou

Události: Pelta a Kratochvílová ve vazbě (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 1 poslal do vazby předsedu Fotbalové asociace České republiky Miroslava Peltu a náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Obviněni jsou kvůli dotačním programům ministerstva školství na sport.

„Oba vazební důvody, které jsem navrhoval, byly uznány,“ řekl státní zástupce Ondřej Trčka. Podle něj panují obavy, že budou obvinění ovlivňovat svědky a opakovat trestnou činnost.

Kratochvílová se podle informací serveru Seznam.cz s Peltou domlouvala na přípravě dotačních programů. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

Proti rozhodnutí o vazbě obvinění mohou podat stížnost, o které by neveřejně rozhodoval pražský městský soud. Do doby projednání stížnosti zůstanou ve vazbě. Pokud by městský soud rozhodl, že vazba není důvodná, museli by být okamžitě propuštěni na svobodu. Městský soud může rozhodovat až poté, co mu obvodní soud doručí písemné odůvodnění rozhodnutí o vazbě.

Bříza bude odvolán

Kvůli vyšetřování byla Kratochvílová zproštěna výkonu své služby na ministerstvu školství, uvedla vedoucí tiskového oddělení Klára Bílá. Podle ČTK zahájila policie trestní stíhání i bývalého šéfa odboru sportu na ministerstvu školství Zdeňka Břízy. Ten bude podle Bílé s platností od úterý 9. května odvolán z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra.

Zproštění výkonu služby podle zákona neznamená skončení služebního poměru nebo propuštění, upozornila Bílá. K tomu ze zákona může dojít na základě pravomocného odsouzení pro úmyslný trestný čin nebo pro trestný čin proti pořádku ve věcech veřejných z nedbalosti anebo pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody.

V srpnu 2016 byla jmenována náměstkyní pro řízení sekce sportu a mládeže ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ve funkci nahradila Pavla Šulce. Sportu se profesně do té doby nevěnovala, na ministerstvu pracovala od června 2015 jako ředitelka kanceláře ministryně.

Ještě před jmenováním musela Kratochvílová vysvětlovat situaci, kdy v ministerském autě s majáčky pronásledovala sanitku, která převážela ministryni školství Kateřinu Valachovou do nemocnice. Valachová později přiznala, že její podřízená chybovala.

Kratochvílová 12 let působila jako tajemnice Národní účetní rady a 13 let jako tajemnice prezidia Komory daňových poradců ČR. Vystudovala andragogiku a strategický management a marketing.

Státní tajemník ministerstva Jindřich Fryč zároveň rozhodl o ukončení dohody o pracovní činnosti s pražským zastupitelem Karlem Březinou (ČSSD), který byl v souvislosti s případem mezi zadrženými. Další informace o postupu sekce k zajištění financování sportovních klubů oznámí ministerstvo v úterý.

Podle FAČRu jsou dotace v pořádku

Podle Peltova advokáta Bronislava Šeráka je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že naváděl Kratochvílovou a Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Policie má nahrané jejich hovory. Pelta se podle Šeráka cítí nevinen, obvinění odmítá.

Dlouholetý šéf a majitel fotbalového klubu z Jablonce má za sebou bohatou funkcionářskou kariéru. Postupně působil jako předseda FK Jablonec, generální ředitel Sparty Praha, obchodní ředitel marketingové společnosti fotbalového svazu STES a znovu jako předseda jabloneckého klubu. Dlouholetý člen výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) se v roce 2011 stal předsedou Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Krom toho se o rok později stal místopředsedou České unie sportu a vloni Českého olympijského výboru.

Je považován za kontroverzní postavu české kopané, neboť jeho jméno se objevilo v rozsáhlé korupční aféře v lize z roku 2004, kdy se však žádná podezření vůči němu nepotvrdila. Po zvolení předsedou FAČR v listopadu 2011 na sebe Pelta znovu upozornil „řešením“ korupční aféry, na niž jej přivedl šéf klubu Sparta Praha Daniel Křetínský. Vyzněla doztracena. Široká veřejnost mu proto vyčítala malou důvěryhodnost, výzvu deníku Sport proti jeho znovuzvolení v roce 2013 podepsalo přes 16 tisíc lidí. Ve volbách i přesto uspěl, neměl ani žádného protikandidáta. Vloni kvůli střetu zájmů skončil na nátlak veřejnosti jako šéf Jablonce.

Kromě fotbalového prostředí se Pelta, důvěrně přezdívaný „Velkej čáp“, pohybuje i v politice a byznysu. Řadu let je členem městského zastupitelstva v Jablonci za ODS. Obchoduje s nemovitostmi a má podíl v řadě firem.

Miroslav Pelta
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Fotbalová asociace ve čtvrtek odmítla, že by špatně zacházela s dotačními zdroji z ministerstva školství. Peníze jsou podle jejího vyjádření rozdělovány transparentně a jejich využití je důkladně kontrolováno. 

Ze záznamu hovorů mezi Kratochvílovou a Peltou bylo zjištěno, že na seznamu 50 podpořených se nachází 19 projektů, jejichž podporu řešila Kratochvílová s Peltou ještě před jejich hodnocením expertní komisí, citoval Seznam.cz jednoho z vyšetřovatelů. Vědět o tom měli i Bříza a také předseda České unie sportu Miroslav Jansta, kterého policie zadržela, ale neobvinila.

Březina za poradenství dostal 212 tisíc

Pražský zastupitel Březina, jehož jméno se v kauze také objevilo, si za externí poradenství na ministerstvu školství vydělal od loňského července 212 tisíc korun. O jeho práci na úřadě ale neexistuje žádný záznam, služby prý poskytoval formou ústní konzultace. Informoval o tom server iRozhlas.cz

Informace o práci Březiny pro školství získal rozhlas od úřadu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Současně ho požádal o kopie veškerých dohod o pracovní činnosti, respektive smluvních vztahů uzavřených s Březinou a písemností, podkladů a dalších výstupů, které Březina pro ministerstvo odevzdal. Od ministerstva obdržel dvoustránkovou odpověď, ale bez požadovaných kopií pracovních dohod a Březinových výstupů.

„Co se týče předmětu výkonu práce, poradenská činnost byla prováděna formou ústních oponentur a konzultací,“ uvedla ředitelka odboru právního a správního na ministerstvu Martina Postupová. Podle aktuálních informací ministerstvo rozhodlo o ukončení dohody o pracovní činnosti s Březinou.

Obviněni jsou tři lidé a jedna společnost

Policie ve středu zasahovala na ministerstvu školství v pražské Karmelitské ulici a také v sídle FAČR na Strahově, na pražském magistrátu a také na stadionu jabloneckého klubu, který Pelta spoluvlastní. Večer policie rovněž zapečetila tři kanceláře v sídle České unie sportu.

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové byli v souvislosti se státními dotacemi obviněny tři osoby a jedna právnická osoba ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.