Peníze na fotbal pro děti: Někde dotace nedostali, jinde dorazily ještě před rozhodnutím úřadu

Události: Jak se hospodaří s penězi na fotbal pro děti? (zdroj: ČT24)

Státní zástupci ani policie zatím podrobně nekomentují důvod zadržení sportovních činovníků. Uvádí ale, že jde o souvislost s dotačními programy ministerstva školství na podporu sportu. Značná část těchto dotací jde do fotbalu pro děti a mládež. Jak se s penězi hospodaří?

Týniště nad Orlicí nedávno dokončilo stavbu nového hřiště. O pětimilionovou dotaci žádali fotbalisté ministerstvo školství poprvé v roce 2015. Neuspěli.

Dotaci dostali až o rok později, ovšem za neobvyklých okolností: pět milionů korun jim nečekaně přišlo na účet z ministerstva školství loni v prosinci. Jenže peníze přišly dřív, než dotace byla klubu přidělena. 

„Bylo nám to podezřelé. Takhle se to prostě nepraktikuje. Vždycky přijde rozhodnutí a následně se čeká, až ministerstvo uvolní prostředky,“ tvrdí zastupitelka a bývalá starostka Týniště nad Orlicí Jana Galbičková (Změna pro Týniště).

Ministerstvo školství tuto kauzu dnes nechce komentovat. „Vzhledem k současné situaci na ministerstvu a časové vytíženosti mnoha pracovníků, nemůžeme dnes poskytnout požadované informace,“ uvedl úřad.

Kluby drží nad vodou město

Naopak fotbalisté z Bohumína peníze nedostali. Přestože pravidelně píší projekty, ze státních dotací se jim to podařilo pouze jednou. Peníze získávají složitě. Roční rozpočet má klub 2 miliony korun, ze čtyř pětin přispívá město.

Dotace pro neziskové organizace
Zdroj: ČT24/Hlidacipes.org

Mimo jiné vybírají stopadesátikorunové členské příspěvky. Peníze potřebují na energie, chod areálu, trenéry i cesty na zápasy. V devíti oddílech je skoro 150 dětí a mládeže a každý rok se rozrůstají.

„Složité to je, to by potvrdil každý, kdo dělá na takovém provinčním klubu, jako jsme my. Bez pomoci města by to určitě nešlo. Sponzorů není moc. Jsou to spíš menší firmy, které nám pomáhají,“ říká předseda FK Bospor Bohumín Lukáš Fluxa.

Dotace
Zdroj: ČT24/FA ČR

Právě fotbal byl například v roce 2015 největším příjemcem dotací v neziskovém sektoru a jen v loňském roce investovalo ministerstvo do fotbalové mládeže 325 milionů korun. Vše je pod kontrolou jak komise fotbalové asociace, tak třeba i Nejvyššího kontrolního úřadu. Kontrolu provádí i ministerstvo školství.

„Komise nezjistila žádné informace a skutečnosti, které by nasvědčovaly o zneužití dotačních prostředků,“ řekl předseda Revizní a kontolní komise fotbalové asociace Zdeněk Šimek.

Uložit