Proplácejte inkontinenční podložky pro seniory, vyzývají VZP odborníci

Praha – Na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu se snesla kritika za to, že zastavila proplácení inkontinenčních podložek. Asociace poskytovatelů sociálních služeb, rada postižených, rada seniorů i samotní lékaři pojišťovnu vyzvali, aby své rozhodnutí přehodnotila. Pokud tak neučiní, jsou připraveni zvážit další kroky a případně podat žalobu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) považuje postup zdravotních pojišťoven za protiprávní.

„Pojišťovny používají pseudoargument, proč by měly hradit tyto pomůcky lidem ve stáří, když se nehradí dětem. U dětí je to otázka vývoje, ale u dospělých a seniorů otázka choroby,“ uvedla přednostka geriatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Eva Topinková.

Absorpční podložky při úniku moči pojišťovna dosud hradila pacientům se závažnými potížemi ze 75 procent. Od nynějška by si je měli platit klienti či by je měla kupovat zařízení sociálních služeb.„Vyřazení absorpčních podložek je pouhým odstraněním duplicitní úhrady. Péče o inkontinentní pacienty je nadále zajištěna prostředky, které jsou vyjmenované zákonem,“ reagoval mluvčí VZP jiří Rod.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) považuje vyřazení podložek ze seznamu hrazených věcí za protiprávní. „Současné znění zákona o všeobecném zdravotním pojištění ukládá u těchto zdravotnických prostředků úhradu 75 procent z konečné ceny v provedení ekonomicky nejméně náročném,“ uvedl ministr. Podle něj tak není možné přijmout odůvodnění, že se pojišťovny snaží
odstranit duplicitní úhrady za podložky a vložky, kalhotky či pleny.

Igelit místo plen může zhoršit zdravotní stav

„Hovoříme zhruba o sto milionech korun a 25 tisících osob, kterých se tento problém týká. Zhruba polovička z nich je v pobytových zařízeních, druhá polovina v domácím prostředí,“ uvedl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. Podle Topinkové tak pacienti začnou zas proti prosáknutí moči používat igelit, což může nejen zhoršit jejich stav, ale negativně ovlivnit jejich lidskou důstojnost. Dodala, že únikem moči v Česku trpí až 60 procent seniorů a postižených.

Vydáno pod