Zeman nechal vyzdobit sál na demisi. Následovala slovní přestřelka se Sobotkou

Střet na Hradě: Zeman očekával demisi, Sobotka si ale přišel jen promluvit (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem demisi vlády nepřinesl, podá ji písemně v polovině května. Na Hrad přišel jen diskutovat o aktuální situaci. Podle jeho slov ho ale zarazilo, jak Zeman ke schůzce přistoupil. Prezident nechal připravit sál, jako by premiér demisi přinesl. Následovala slovní přestřelka. Později Zeman uvedl, že demise je aktem zoufalství z klesajících preferencí ČSSD. Odklad jejího podání označil za zbabělé kličkování.

Premiéra přístup Hradu zarazil. Místo očekáváné schůzky, kde chtěl probrat politickou situaci, na něj čekal připravený sál s novináři. Chvíli proto stál vedle mikrofonu a nevěděl, jak na situaci reagovat. „Přemýšlím, k čemu bych se měl v tuto chvíli vyjádřit, protože jsem přišel na jednání s prezidentem o řešení vládní krize. Takže v tuto chvíli očekávám, že se sejdu s panem prezidentem, abychom prodiskutovali řešení vládní krize,“ řekl stručně.  

„Pokud je to všechno, tak moje sdělení bude poněkud delší,“ převzal si slovo prezident. Sobotkovi řekl, že očekával demisi, proto připravil obvyklé aranžmá. „Na rozdíl od premiéra tomuto aranžmá dostojím,“ podotkl Zeman. Šéfka Sobotkova sekretariátu Běla Hejná podle něj informovala Hrad o tom, že k předání demise nedojde, až v sedm hodin ráno, což prezident označil za dobu, kdy normální lidé ještě spí.  

Události: Sobotka se Zemanem se na Hradě ostře střetli kvůli demisi (zdroj: ČT24)

Sobotkovi následně poděkoval za odvedenou práci v čele vlády a požádal ho, aby plnila své obvyklé funkce, dokud nejmenuje nového premiéra. Kabinet by podle Zemana neměl přijímat ani žádná strategická rozhodnutí. Doufá nicméně, že vláda dovládne na stávajícím koaličním půdorysu. Předsedovi vlády nakonec popřál „mnoho úspěchů, zdraví, štěstí a životní pohody v jeho budoucím politickém či osobním životě“. 

Kvůli aranžmá schůzky se střetli i mluvčí

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček následně na Twitteru zveřejnil příspěvek, podle kterého nepřišla z Úřadu vlády na avízo Hradu ohledně čtvrtečního termínu předání demise žádná připomínka. Mluvčí vlády Martin Ayrer na to reagoval slovy, že odmítá hrát s tiskovým mluvčím falešnou hru na korektní chování: „Na moji sms a připomínku, že s fototermínem nepočítáme, nereagoval.“

Sobotka se po Zemanově projevu ale opět chopil mikrofonu. Jednání Hradu označil za zbytečné a znevažující situaci, kdy je potřeba vyřešit politickou krizi. Řekl, že demisi chce doručit v polovině května písemně, což podle něj bylo zvykem i u předchozích vlád. Předpokládá také, že prezident bude jeho demisi chápat jako konec celého kabinetu, nikoliv jen premiéra.

„Těžko mohu v tuto chvíli podat demisi, když není zřejmé, jak k ní Hrad přistoupí,“ řekl. Prezident totiž tvrdí, že má právní analýzy, podle kterých lze chápat demisi Sobotky pouze jako jeho osobní, nikoliv celého kabinetu. Svou verzi výkladu ústavy potvrdil i na schůzce, kterou měl s předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem.  

Sobotka: Babiš by měl upřednostnit zájmy republiky před svými (zdroj: ČT24)

Sobotka na křesle premiéra netrvá

Premiér rovněž uvedl, že ČSSD je připravena vyřešit krizi velmi rychle. Příští týden se sejdou zástupci koaličních stran a budou jednat o možnosti obnovit fungování vlády na koaličním půdorysu. „Netrvám na tom, abych byl nominován do pozice premiéra… Máme ale jednu podmínku. Členem této vlády by neměl být ministr financí, který je v tuto chvíli zatížen významnými skandály,“ uvedl. 

Vládní krizi je možné vyřešit velmi rychle. Stačí, aby Andrej Babiš upřednostnil zájmy republiky před svojí touhou setrvat ve funkci ministra financí.
Bohuslav Sobotka

Sobotka chtěl také Zemana podrobněji informovat o důvodech, které ho k podání demise vedly. „Předpokládal jsem, že jako prezidenta republiky vás tyto důvody budou zajímat,“ poznamenal. Později novinářům řekl, že Zemanovi předal analýzy, které se věnují podnikání Babiše. Doufá, že si vážnost situace kolem šéfa ANO uvědomuje a nebude ji přehlížet a ignorovat.

Prezident ale v reakci Sobotkovi vyčetl, že demisí způsobil krizi. Premiér opáčil, že krizi zapříčinil Babiš tím, že nevysvětlil okolnosti kolem svého podnikání a majetku.

Strany mluví o politickém dnu, ANO Zemana chápe

Na průběh hradní schůzky vzápětí reagovali i politici. Bývalý Sobotkův ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) mluví o „další Zemanově trapné šaškárně“. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na Twitteru napsal, že politik má být vzorem společnosti: „Můžeme si o sobě myslet navzájem, co chceme, ale to neznamená, že se nemáme chovat slušně.“ 

„V politice se může hrát tvrdě, ale mělo by se hrát i důstojně. Bylo to velmi překvapivé a moc jsem tomu neporozuměl,“ řekl ke konfliktu na Hradě předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Za nejdůležitější ale nyní považuje vznik vlády, která Česko dovede k řádným volbám. „Byla to věc, která se zbytečně rozmazává. Ani to nestojí za to,“ dodal k hradní schůzce.

ANO stojí naopak za Zemanem. „Prezident počítal s tím, že jak premiér ve středu avizoval, donese demisi na Hrad. Následně změnil své stanovisko, takže se prezidentovi moc nedivím, že se zachoval tak, jak se zachoval. Je nám líto, že premiér těmito svými kroky neustále ničí a devastuje pověst České republiky,“ řekl České televizi předseda poslaneckého klubu Jiří Faltýnek s tím, že by Sobotka už neměl dělat premiéra.

„Pokud se chce předseda vlády zbavit odpovědnosti a převést ji na prezidenta republiky, tak se nedivte, že si aranžmá odpovědnosti udělá podle sebe,“ řekl ke střetu Sobotky se Zemanem předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila ale došlo na Hradě k neuvěřitelné ostudě. „Miloš Zeman nám opět ukázal, že mu jde jenom o sebe a své zájmy,“ konstatoval na Twitteru. Předseda strany Miroslav Kalousek označil setkání za odpornou komedii na Hradě.

ODS mluví o pokračování politického dna. Podle předsedy strany Petra Fialy byla v přímém přenosu vidět slabost a arogance. „Lidem musí být smutno, když se dívají, co se děje. Prezident, premiér, vicepremiér a vlastně vládní koalice jako celek jednají nezodpovědně a dělají naší zemi ostudu.“   

Premiér Zaorálek, nebo Chovanec?

Zeman si nepřeje úřednickou vládu ani předčasné volby. Množí se proto spekulace, kdo se do čela vlády nyní postaví. Jméno ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka coby dočasného premiéra se skloňuje již od úterý, začal s tím Andrej Babiš. Sám ministr zahraničí připustil, že o něm, ale také o prvním místopředsedovi sociální demokracie a Chovancovi jako o svých možných nástupcích uvažuje i Sobotka.

Demise vlády podle Ústavy
Zdroj: ČT24

„Na grémiu nám předseda vlády řekl, že je připraven dát funkci k dispozici, že netrvá na tom, aby byl ve funkci premiéra. (…) Zároveň předpokládá, že pokud sociální demokracie dostane od prezidenta šanci, tak jsme schopni dodat kandidáta, a za sebe vidí jenom dvě možné alternativy,“ uvedl Zaorálek. Zdůraznil však, že vedení ČSSD žádného kandidáta na premiéra po Sobotkově demisi zatím neurčilo.

Grémium ČSSD ve středu večer za nejlepší cestu z krize označilo pokračování vlády na půdorysu současné koalice, ovšem bez Andreje Babiše. To odmítá hnutí ANO, které trvá na tom, že Babiš musí ve vládě zůstat. KDU-ČSL dala najevo, že by bylo nejlepší, kdyby vládu opustili jak ministr financí, tak premiér. Všechny vládní strany přitom odmítají předčasné volby.

Předseda klubu opoziční TOP 09 Michal Kučera naopak řekl, že strana bude „usilovat o to, aby v nejbližší možné době byla svolána mimořádná schůze, na které se sněmovna rozpustí“.

ANO chce o případném pokračování koalice jednat až po podání demise

Ohlášením demise vyvrcholily spory mezi ČSSD a hnutím ANO, které se týkají obchodů Babiše s Agrofertem, mimo jiné nákupu korunových dluhopisů. Babiš odmítl odejít z vlády, Sobotka považuje demisi za jediný způsob, jak mu zabránit ze svého konce ve vládě „vytěžit politické body a pustit se okamžitě do volební kampaně“. 

Předsednictvo hnutí ANO vydalo později večer prohlášení, že o případném pokračování vlády nynější koalice bude jednat až poté, co premiér Sobotka podá demisi. „Je neuvěřitelné, že během několika málo dní premiér třikrát změnil názor o případné demisi vlády,“ uvedl místopředseda hnutí Richard Brabec.

„Je jednoznačná shoda předsednictva hnutí ANO, že pokud bychom měli jednat o nějakých podmínkách případného dalšího pokračování vlády na nějaké koaliční bázi, tak to musí být až po tom, co bude tato demise podána,“ dodal. Jan Volný (ANO) následně doplnil, že předsednictvo stojí za Andrejem Babišem coby ministrem financí.