Víkendové teploty se budou pohybovat kolem 17 stupňů. Nejméně přeháněk má být v sobotu

Druhý prodloužený víkend bude teplejší než minulý. Podle předpovědi by se teploty měly pohybovat nad patnácti stupni. Bude ale také pršet, nejméně přeháněk by mělo být v sobotu.

Teploty by měly být o prodlouženém víkendu vcelku vyrovnané - kolem 16 nebo 17 stupňů Celsia. Chladnější bude sobotní ráno, kdy se trochu protrhá oblačnost. Ale mrznout by nemělo.

Předpověď počasí na 4. 5. až 10. 5. 2017
Zdroj: ČT24

Z prvního víkendového dne by se nakonec mohl ale stát i ten nejteplejší. Teploty podle předpovědi mohou vystoupat až k 19 stupňům. Zbylé dny má teploměr ukazovat nepatrně méně.

Víkendu se však nevyhne déšť a přeháňky. A zatímco nejméně jich bude v sobotu, v neděli se budou vyskytovat na většině území. V pondělí pak místy.

Kolik naprší o květnovém prodlouženém víkendu
Zdroj: ČT24

Nejtepleji bude ve Španělsku a Řecku

Mimo území České republiky je zárukou slunečného a teplého počasí na celý víkend Středomoří. Tam bude kolem 25 stupňů. Třeba v Alpách pak bude lépe na jejich jižní straně, a i tam bude v neděli oblačnosti i deště přibývat.

V pondělí se déšť přesune spíš nad Balkán. Nejteplejší budou o prodlouženém víkendu Španělsko a Řecko, kde se maxima dostanou nad 30 stupňů.

Od úterý většinou oblačno až zataženo

Pokud jde o další dny, pro úterý až čtvrtek uvádí předpověď pro české území oblačno až zataženo, ojediněle přechodně polojasno, místy s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší denní teploty se čekají 10 až 15 stupňů, postupně 14 až 19 stupňů.

Při stávajícím proměnlivém počasí kolísá i množství pylu ve vzduchu. Trávy začnou kvést na přelomu první a druhé květnové dekády. Už teď ale rozkvétají pole s řepkou. Nejdůležitější nyní zůstává pyl břízy, v nižších polohách i pyl dubu. Přibývá také pylu platanu a buku.