Zima se vrací: Lyžaři se radují, meteorologové varují řidiče

Praha - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před sněžením, které má zasáhnout nejvíce Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj, sněžit bude ale po celé republice. Sníh a mrazivé počasí naopak potěšil milovníky zimních sportů, většina lyžařských areálů byla o víkendu plná lyžařů a Jizerské hory, Krkoše a Jeseníky nabízí dobré podmínky i pro běžkaře.

Na východě Moravy a ve Slezsku má napadnout místy deset až 20 centimetrů nového sněhu, v ostatních částech Česka dva až deset centimetrů. ČHMÚ proto řidičům doporučuje opatrnou jízdu se zimní výbavou, při cestování do hor by měli mít sněhové řetězy a měli by sledovat dopravní zpravodajství. Doporučuje také na horách dodržovat pokyny horské služby a sledovat její informace. Výstraha platí od pondělí 10:00 do úterý 06:00.

Sněhová nadílka potěšila lyžaře i provozovatele skiareálů

Sněhové podmínky v lyžařských areálech v Krkonoších se za posledních pár dnů výrazně zlepšily. „Za poslední tři dny tady napadlo zhruba 45 centimetrů sněhu, sněhové podmínky jsou nejlepší v současné sezoně, což se odrazilo i na návštěvnosti, dorazilo zhruba 6 000 lidí denně,“ řekl Zdeněk Spilka z lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně. Na krkonošských sjezdovkách teď leží od 30 do 90 centimetrů sněhu, navíc současné mrazivé počasí umožňuje i technické zasněžování tratí. Díky novému sněhu se výrazně zlepšily i podmínky pro milovníky běžeckého lyžování. „Díky novému sněhu se nám podařilo na Horních Mísečkách upravit již 32 kilometrů tratí,“ řekl Spilka.

  • Lyžování ve Špindlerově Mlýně zdroj: Isifa/Lidové noviny
  • Jeseníky - Velký Kotel autor: Tomáš_Kaštovský, zdroj: Facebook Počasí ČT

Výborné podmínky pro lyžaře hlásí také areály v Orlických horách. „V posledních dnech není o přírodní sníh nouze, přes noc napadlo dalších pět centimetrů a sněhové podmínky jsou ideální,“ uvedli na webu vlekaři. V nejvyšších partiích Orlických hor je zhruba 60 centimetrů sněhu. Uplynulý víkend si pochvalují i provozovatelé lyžařských areálů v Jeseníkách, návštěvnost byla podle nich velmi dobrá. Počasí zimním sportům přálo, svahy, ale i běžecké tratě navíc vylepšil nový přírodní sníh.

Na Šumavě nesněžilo, sněhová děla pracují na 100 %

Velké množství lyžařů zamířilo o víkendu i na Šumavu, kde příliš nového sněhu nenapadlo. Mrazivé počasí posledních dní ale umožnilo šumavským areálům pustit se znovu do výroby technického sněhu. „Dokud to půjde, budou areály dál vyrábět technický sníh,“ řekl Václav Šebelík z informačního centra v Železné Rudě. Na Železnorudsku byl v provozu největší areál Špičák, lyžovalo se také Nad Nádražím, na Weissově louce, na Goldhofu, opět se rozjely areály Samoty a Belveder, jezdila i lanovka na Pancíř. Podmínky na horách byly dnes ideální - bylo jasné slunečné počasí, teploty se ale i přes den držely kolem osmi stupňů pod nulou. Na větší možnosti vyžití zatím v jižních Čechách čekají běžkaři. „Kvůli tomu máme na Zadově upraven jen tříkilometrový okruh,“ uvedl vedoucí provozu zadovského areálu Petr Vondraš. Podobná situace je i na Kvildě. Sjízdné jsou tam například trasy k Pramenům Vltavy, na Bučinu nebo Černou horu. Ale stopy zatím nikdo strojově neupravuje.

  • Zasněžování autor: Robert Procházka, zdroj: Facebook
  • Zima v Krušných horách autor: Tomáš Pudil, zdroj: ČT24

Sněhu je málo i v Krušných a Lužických horách, kde ho napadlo v posledních dnech jen kolem pěti až deseti centimetrů, některá menší střediska proto zastavila provoz a ochlazení využívá k umělému zasněžování. V areálu na Klínovci bylo ale plno. Díky ochlazení mohli vlekaři opět začít vyrábět technický sníh, nový příděl přírodního sněhu umožnil také upravit alespoň část běžeckých stop v okolí Božího Daru. „Byl to jeden z nejlepších víkendů, byly dobré podmínky, sníh, svítilo sluníčko a lidí bylo opravdu hodně, parkoviště byla zaplněná,“ uvedla pracovnice největšího krušnohorského areálu Klínovec.  

Bezdomovce zima naopak vyhnala z ulic

Chladné počasí přivedlo lidi bez přístřeší ve větší míře do nocleháren, které pro ně v Praze zřizují různé instituce nebo město. Loď Hermes byla od soboty k dispozici i během dne, jejích služeb využilo 140 lidí. Také v noci na dnešek byl o pobyt v teple a suchu větší zájem. Oproti předchozí noci přišlo asi o 50 lidí více, celkem 203.

Lyžařské podmínky v Jeseníkách (zdroj: ČT24)