Policie spustila razii kvůli sportovním dotacím. Zadržen Jansta, Pelta i Březina

Reportáž: V policejní síti skončil Pelta, Jansta i Březina (zdroj: ČT24)

Policisté obvinili tři lidi a jednu firmu v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství na podporu sportu. Zadrželi šéfa Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu a vlivného sociálního demokrata Karla Březinu, ani jeden obviněn nebyl. Zásah se dotkl i České unie sportu, na policii skončil její šéf Miroslav Jansta. Už ráno začali razii na ministerstvu školství.

On-line přenos
Policejní zásah kvůli dotacím MŠMT
12:42

Z padesátky projektů, kterým ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) letos poskytlo v rámci rozvoje a modernizace sportovišť celkem 454 milionů korun, vyčerpal největší částku vodácký areál v Račicích. Na jeho rekonstrukci dostaly veslařský a kanoistický svaz a centrum vodních sportů 24 milionů korun.

12:02

Soud poslal do vazby náměstkyni Kratochvílovou, která je obviněna v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství. O Peltovi zatím nerozhodl.

10:15

Náměstkyně pro sport Simona Kratochvílová byla zproštěna svých funkcí na ministerstvu školství.

Stíhání se týká trestných činů zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku, uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Důvody stíhání podle ní nejsou u všech osob stejné. 

Podle Bradáčové se domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků konají „na řadě míst v Praze i v dalších městech“. Provádějí je policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, která v létě vznikla sloučením protikorupční policie a protimafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Příčina: Fotbalové dotace, nebo stadion Přátelství?

Mohu potvrdit, že policejní orgán NCOZ zahájil trestní stíhání tří fyzických osob a jedné osoby právnické. Trestné činy souvisejí s dotačním programem ministerstva školství pro státní podporu sportu.
Lenka Bradáčová
vrchní státní zástupkyně

Policie přesně neřekla, jakých dotací se stíhání týká. Podle Aktuálně.cz rozsáhlá akce souvisí s přerozdělení dotací ze strany ministerstva školství pro rok 2017. Letos má do fotbalu jít 562 milionů, ještě před dvěma lety to bylo pouze 291 milionů. Z letošní částky míří 380 milionů na činnost svazu, dalších téměř 70 milionů jde na reprezentaci a 110 milionů na talentovanou mládež.

Tomu, že případ souvisí s letošními dotacemi, by nasvědčovalo i vyjádření žalobkyně Bradáčové, která pro ČT uvedla, že „trestné činy souvisejí s dotačním programem ministerstva školství pro státní podporu sportu.“ Ke spuštění akce mělo dojít proto, že se blížil začátek výplaty finančních prostředků.

Server Seznam Zprávy přináší jiné vysvětlení: Zásah se týká osmdesátimilionové rekonstrukce stadionu Přátelství, sportoviště na pražském Strahově, které se otevřelo na začátku loňského prosince. Kvůli rekonstrukci v roce 2014 pražský magistrát, Janstova ČUS a Peltova fotbalová asociace směnily na Strahově pozemky a stavby. Ministerstvo mělo investovat přes dotace 50 milionů, Praha 10 milionů. 

Policisté zasahují v sídle Fotbalové asociace
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Pelta obviněn nebyl, říká advokát

Razie začala už časně ráno. Při zásahu v sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) na pražském Strahově policisté zadrželi jejího šéfa Miroslava Peltu. „Pan předseda je v budově, probíhá šetření. Je po boku (svého advokáta) pana Šeráka. Další informace nemáme,“ řekl dopoledne mluvčí Michal Jurman. V podvečer se Peltův advokát nechal slyšet, že jeho klient nebyl při policejní akci obviněn.  

Vizitka Miroslava Pelty
Zdroj: ČT24

Policisté do sídla FAČR přišli se soudním povolením k prohlídce. Zaměstnanci, kteří v té době byli v budově, ji museli opustit a přesunuli se do blízké restaurace. Vchod do budovy nyní hlídá jeden až dva policisté a dovnitř nikoho nepouštějí, informovala reportérka ČT.  Na Strahov dorazil dopoledne také bývalý ministr školství Marcel Chládek (ex-ČSSD), který působí v asociaci jako generální manažer fotbalových akademií.

Policisté operují také v sídle jabloneckého fotbalového klubu, který vlastní právě Pelta. „Od rána máme na stadionu zasahující policii, žádné bližší informace k tomu ale nemáme. Mohu potvrdit, že byla zapečetěna kancelář, ale chod klubu to nijak neomezuje,“ sdělil mluvčí FK Jablonec Štěpán Hanuš.

Policie zasahovala v sídle Fotbalové asociace i na ministerstvu školství (zdroj: ČT24)

Policie v Březinově kanceláři

Zásah se dotkl i pražského magistrátu. Podle deníku Metro sem policejní eskorta přivedla v poutech vlivného sociálního demokrata Karla Březinu, který předsedá městské komisi pro udělování kulturních a sportovních grantů.

Podle informací ČTK ho naopak z budovy úřadu policie odváděla. Politikův telefon je nedostupný a jeho advokát Vojtěch Novotný zátah komentovat nechce. Uvádí jen, že Březina není obviněný. 

Kromě Březinovy kanceláře se policie zajímala i o pracoviště Soni Fáberové, ředitelky odboru sportu a volného času. Zásah Metru potvrdil magistrátní mluvčí Vít Hofman. „V budově magistrátu skutečně zasahuje Policie ČR, podle našich informací však vyšetřování nijak nesouvisí s činností úřadu. Policisté vyšetřují v kanceláři jednoho z ředitelů a jednoho voleného zástupce z řad zastupitelstva,“ sdělil.

Později totéž zopakovala i pražská primátorka Adriana Krnáčová. „Poté, co jsem přišla do práce, mě informovala ředitelka magistrátu, že policie zasahuje ve dvou kancelářích, a to jest v kanceláři pana zastupitele Březiny a paní ředitelky Fáberové,“ řekla. „Můžu všechny ujistit, že se to netýká činnosti magistrátu, ale údajně problematiky na ministerstvu školství.“

Pokud se podle Krnáčové prokáže, že Březina patří do skupiny (dosud anonymních) obviněných, měl by okamžitě odstoupit z funkce zastupitele. Záležitost chce primátorka projednat i s koaliční ČSSD.

Březina byl v minulosti jednou pravomocně odsouzen. Podle rozsudku pobíral od března 2007 do srpna 2011 neoprávněně plat za funkci předsedy dozorčí rady dopravního podniku. Tu vykonávat nesměl, protože působil i v dozorčí radě firmy, na jejíž majetek byl vypsán konkurz. Politik napadl rozsudek u Ústavního soudu.

Někdejší ministr bez portfeje ve vládě Miloše Zemana (2000–2002) patří mezi letité tváře pražské sociální demokracie a bývá označován i za vlivného zákulisního hráče ČSSD v metropoli; v zastupitelstvu zasedá už od roku 2006.

Po komunálních volbách v roce 2010 a vzniku koalice mezi sociální demokracii a ODS krátce působil jako náměstek pražského primátora, v roce 2014 pracoval jako stranický volební manažer pro senátní a komunální volby. Vedle pražských rolí působí jako poradce ministryně školství Kateřiny Valachové pro regiony a sport, zároveň je místopředsedou Středočeského fotbalového svazu.

Před třemi lety byl odsouzen k roční podmínce za podvod, podle rozsudku pobíral od března 2007 do srpna 2011 neoprávněně plat za funkci předsedy dozorčí rady dopravního podniku. Vykonávat ji ale nesměl, neboť působil i v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz.

Karel Březina
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK
Policisté v sídle Fotbalové asociace ČR
Zdroj: Petr Havlík/ČTK

Jansta zadržen v centru Prahy

Razie se podle serveru iSport dotkla i České unie sportu, v jejímž čele stojí právník a další vlivný hráč sociální demokracie Miroslav Jansta. Toho měli podle serveru Seznam.cz policisté zadržet v centru metropole. 

„Je v režimu zadržení. Nebyl obviněn, nemáme přístup ke spisu,“ potvrdil informace médií jeho právní zástupce Josef Monsport.

Někdejší aktivní basketbalista, předrevoluční člen KSČ a stávající sociální demokrat patří podle médií mezi nejvlivnější postavy v zákulisí české politiky, realizuje se na poli advokacie a sportovního managementu.

Od roku 2012 stojí v čele ČSTV a krachující organizaci, jež se mezitím přejmenovala na ČUS, oddlužil a vytvořil z ní firmu, která je podle expertů důstojným partnerem ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy; nedávno byl potřetí zvolen předsedou České basketbalové federace.

Civilním povoláním je advokát, od roku 1995 spolumajitel advokátní kanceláře Jansta, Kostka & spol., ve které v současnosti jako koncipient působí bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Jansta je také členem statutárních orgánů několika společností, mimo jiné muzikálového Divadla Broadway.

Miroslav Jansta
Zdroj: ČT24/ČTK

Zátah na ministerstvu

Muži zákona ráno navštívili i ministerstvo školství. „Můžu sdělit, že Policie ČR je na ministerstvu školství v Karmelitské ulici. Poskytujeme jí veškerou součinnost,“ potvrdila mluvčí resortu Jarmila Balážová.

K výslechu policisté odvezli kvůli sportovním dotacím náměstkyni ministryně školství pro oblast sportu Simonu Kratochvílovou, jak už dříve uvedl server Aktuálně.cz a jak ČT potvrdila i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD): „Mohu potvrdit, že několik osob ze sekce sportu včetně paní náměstkyně podává v této věci informace policii ČR.“ Podle Lidových novin zadrželi i bývalého šéfa odboru sportu Zdeňka Břízu.

 Valachová dodala, že státnímu tajemníkovi nařídila, aby byl resort policistům zcela k dispozici. „Mě se tato záležitost netýká, policii jsem nad rámec svých povinností poskytla veškeré informace, které jsem k okolnostem prošetřování sportovních dotací a nastavení různých procesních systémů na ministerstvu měla k dispozici,“ prohlásila. „Mám zájem na plném prošetření věci.“

Odpoledne ministerstvo na svém webu informovalo, že z „vážných organizačních důvodů“ ruší Národní sportovní konferenci, která se měla konat ve čtvrtek na Masarykově univerzitě v Brně.

Valachová: Několik osob včetně náměstkyně vypovídá na policii (zdroj: ČT24)

Reportér ČT Hynek: Ve hře je vazba

Blíže neuvedení zadržení funkcionáři by měli v průběhu středy a noci na čtvrtek podstoupit výslech ve vyšetřovně na pražském Perštýně, šéfka žalobců nevylučuje další konsekvence. „Vazbu na počátku nikdy nemohu vyloučit, ale v této chvíli je to otázka předčasná a odpověď na ni budeme znát zítra v odpoledních hodinách,“ řekla ve středu České televizi.

Podle informací reportéra ČT Jiřího Hynka je ve hře návrh vazby minimálně pro jednoho člověka, záležet ale bude na tom, nakolik bude při výslechu spolupracovat s vyšetřovateli – a samozřejmě na rozhodnutí soudu.

Celý zásah byl připravovaný delší dobu a podléhal mimořádným opatřením proti úniku informací. Vrchní státní zástupkyně s policejním týmem komunikovala osobně a nadřízení v policii nevěděli, jaká akce se bude konat, protože mezi podezřelými byli lidé s kontakty na policejní funkcionáře.

Vydáno pod