Policie chce stíhat poslance, kteří dříve řídili Karlovarský kraj, včetně exhejtmana

Bývalého karlovarského hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) a jeho někdejšího náměstka Jaroslava Borku (KSČM) chce stíhat policie. Podle serveru Česká justice jde o případ manipulací s evropskými dotacemi v Regionálním operačním programu Severozápad. Protože jsou Novotný i Borka poslanci, požádali kriminalisté poslaneckou sněmovnu o jejich vydání.

Že policie požádala o vydání poslanců Novotného a Borky, potvrdila předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS). Právě její výbor by měl žádost posoudit jako první, zřejmě se tak stane na dvou schůzích ve druhé polovině května. Výbor dává doporučení pro plénum, zda má členy dolní komory ke stíhání vydat nebo ne.

Bývalý hejtman Novotný České justici sdělil, že o žádosti policie zatím neví. Borka naopak žádost o své vydání spojil s kauzou manipulací s evropskými dotacemi v Ústeckém a Karlovarském kraji. „Tuto informaci mám, myslím, že se to týká kauzy ROP,“ řekl serveru. Němcová informaci o tom, že jde o případ ROP Severozápad, nepotvrdila. S policejní žádostí se teprve seznámí.

Josef Novotný a Jaroslav Borka byli po roce 2012 nejvýše postavenými osobami v Karlovarském kraji – Novotný hejtmanem, Borka prvním náměstkem. Později oba rezignovali, aby se mohli věnovat poslanecké práci.

Policie ovšem obvinila loni v prosinci 24 lidí včetně někdejších ústeckých a karlovarských krajských špiček ČSSD a vlivných politiků ODS. Obvinění si vyslechli například bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová i další někdejší Novotného náměstci Petr Navrátil, Miloslav Čermák a Petr Horký (všichni ČSSD). 

Obvinit chtěla policie také Alexandra Nováka. Vyšlo však najevo, že má německé občanství a není v Česku. Německá policie ho sice zadržela, úřady však dosud nerozhodly o žádosti o vydání a vyžádaly si od české strany doplnění informací. Nováka přitom považují vyšetřovatelé za klíčovou osobu. Zásadní roli podle nich měl také podnikatel Daniel Ježek, který naopak je jako jediný z obviněných ve vazbě.