Demise předá moc Zemanovi, hrozí se pravicová opozice. Komunisté konec koalice vítají

Miloš Zeman má po čtyřech letech opět v rukou otěže moci. Jsou o tom přesvědčeni opoziční politici, zejména ti z pravé části politického spektra však proto kritizují premiéra Sobotku za jeho rozhodnutí podat demisi. Komunisté naopak poukázali, že došlo na nedávná slova jejich předsedy. Ten sám však zapochyboval, zda na demisi skutečně dojde.

On-line přenos
Vládní krize
22:50

On-line reportáž k vládní krizi a ohlášené demisi předsedy vlády Bohuslava Sobotky v tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost, k dění na tuzemské politické scéně se vrátíme ve středu, kdy se sejde grémium ČSSD, lídři koaličních stran a kdy Andrej Babiš zamíří na Pražský hrad.

22:48

KSČM preferuje cestu úřednické vlády. V Událostech, komentářích to řekl Vojtěch Filip.

22:42
Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek (TOP 09): "Je zřejmé, že opravdovou změnu mohou přinést jenom předčasné volby. Kdyby byla reálná šance mít spořádané předčasné volby ještě v červnu, nevylučuji naši podporu. Myslím si ale, že to nejde, a jsem zásadně proti tomu, aby byly o prázdninách. Vypsat předčasné volby o prázdninách téměř hraničí s mařením voleb, protože jsou lidé na dovolené."

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil na to, že v září proběhnout nemohou, protože ústava nepřipouští, aby proběhly tak blízko řádnému – a již naplánovanému termínu. Podle něj se mají volby konat na konci října.

Předseda KSČM Vojtěch Filip naznačil, že prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o chystané demisi vlády, by mohl být bluf. Vnímá premiérovo rozhodnutí jako vytvoření prostoru pro Andreje Babiše, aby ho přinutil k rezignaci.

„Andrej Babiš oznámil minulý týden, že se raději nechá vyhodit, takže do pátku pravděpodobně budeme ještě svědky nějaké přestřelky,“ soudí předseda KSČM.

Ostatní opoziční strany však ohlášení konce Sobotkovy vlády rozhořčilo. Jejich představitelům se nelíbí, že dostane hlavní slovo prezident republiky Miloš Zeman.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek je přesvědčen, že Sobotka „není schopen učinit rozhodnutí hodné premiéra, a proto předává rozhodování do rukou prezidenta republiky“. Končícího premiéra obvinil Kalousek ze zbabělosti.

„Nedokáže nést svou odpovědnost a rozhodnout,“ míní. V pátek ostatně dal šéf TOP 09 najevo, že v případě, že by Sobotka z vlády odvolal pouze Andreje Babiše, popř. další ministry za ANO, nehlasovala by druhá nejsilnější opoziční strana pro případné vyslovení nedůvěry.

Podobný názor na konec celé vlády má i předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Podle něj se Bohuslav Sobotka zřekl veškeré odpovědnosti a předal ji prezidentu Zemanovi. „Tato vláda měla málo pozitiv, ale jedním z nich byla stabilita. Premiér a vicepremiér teď svým chováním uvrhnou zemi před volbami do nestability,“ obává se Gazdík.

Připojil se k němu předseda poslaneckého klubu Úsvitu-NK Marek Černoch, podle kterého Sobotka ohrožuje stabilitu České republiky „Pan premiér se čtyři roky prsil tím, jak je vláda stabilní, a najednou zcela otočil,“ poznamenal.

I podle předsedy ODS Petra Fialy je demise projevem toho, že premiér „nemá dost odvahy, aby odvolal Andreje Babiše“, a tak posílil postavení Miloše Zemana. Aktuální Sobotkův krok považuje za absurdní. Je podle něj mimo jiné s podivem, jak chce Sobotka jednat se stávajícími koaličními stranami, a tedy i s Babišem, o nové vládě, v níž ale nemá současný ministr financí Babiš být.

Později však Fiala na Twitter napsal, že konce vlády nelituje. „Každý den, kdy nebude škodit této zemi, je dobrý,“ uvedl.

Tomio Okamura (SPD) označil pád vlády za ostudu, Sobotka a Babiš podle něj nadřadili vlastní politické zájmy nad zájmy občanů. Demisi prohlásil hlavně za marketingový tah. „Voliči by tyhle nezodpovědné kroky měli Sobotkovi a Babišovi ve volbách zúčtovat,“ uvedl Tomio Okamura.

Komunisté: My jsme to říkali

Předseda poslaneckého klubu nejsilnější opoziční strany KSČM Pavel Kováčik odkázal po ohlášení demise na nedávnou výzvu šéfa strany Vojtěcha Filipa. Ten chtěl, aby byly ještě na jaře volby, které by umožnily sestavit novou vládu, která by ještě stihla připravit rozpočet.

„K vypsání předčasných voleb jsme před několika málo týdny vyzývali už my ústy našeho předsedy a upozorňovali jsme, že tato vláda už není schopná přinést České republice nic jiného než spory,“ řekl Pavel Kováčik.

Vojtěch Filip dodal, že by bylo velmi složité po případném konci Sobotkovy vlády sestavit nový kabinet, který by vládl jen do října. „Na šest měsíců někoho vytrhnout z pracovního procesu a přimět ho k tomu, aby přijal funkci ministra do voleb, je pravděpodobně složitější než o to žádat například na rok nebo na dva,“ poznamenal.

I komunisté však rozhodnutí podat demisi kritizují, podle místopředsedy největší opoziční strany Josefa Skály utekl Sobotka před odpovědností. „Je to i zoufalý úprk před pádem voličských preferencí,“ je přesvědčen. Že dosavadní koalice nebude pokračovat, však Pavel Kováčik vítá. „Půdorys této koalice republice a občanům nic nepřinese. Jde o to, aby se vyjednávalo napříč a aby se dovládlo tak, aby to republice způsobilo co nejmenší škody. Jestli to bude pod vedením sociální demokracie nebo hnutí ANO je v rukou pana prezidenta,“ uvedl.

Že v průběhu týdne podá demisi, oznámil Bohuslav Sobotka v úterý odpoledne po vyhrocení sporů mezi ním a vicepremiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Šlo mimo jiné o kauzu korunových dluhopisů. 

Své majetkové poměry a placení daní vysvětlil Babiš na přání Poslanecké sněmovny prostřednictvím dopisu, který ale opoziční i koaliční politici považují za nedostatečný. Premiér ministra financí vyzval, aby se zachoval „jako chlap“ a kabinet opustil. To Babiš odmítl.