Chřipka útočí, v zemi je epidemie

Praha - Pacientů s chřipkou přibývá, v zemi je chřipková epidemie. Počet hospitalizovaných lidí se pohybuje zhruba kolem osmdesáti, jedenáct lidí už na komplikace spojené s chřipkou zemřelo. Od počátku týdne se počty hospitalizovaných a zemřelých zdvojnásobily. Hlavní hygienik Vladimír Valenta kvůli tomu uvolnil z rezerv k použití 1 440 balení antivirotik.

Ve druhém lednovém týdnu odborníci evidovali 1 391 pacientů s nachlazením a chřipkou na 100 000 obyvatel. „Situaci lze tedy vyhodnotit tak, že na území České republiky probíhá chřipková epidemie. Dokládá to i významný vzestup výskytu chřipce podobných onemocnění a také počet závažných případů chřipky, které si vyžádaly intenzivní léčbu,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Nejvíc lidí s chřipkou přijaly nemocnice v Jihočeském kraji. Skončilo v nich 19 nemocných. Deset pacientů bylo ve Středočeském kraji a osm v Královéhradeckém. Zatím žádný závažný případ nebyl v Olomouckém kraji. Oběti evidují lékaři už v osmi regionech. Nejvíc jich bylo v Praze, kde chřipce podlehli tři nakažení. Dva lidé zemřeli v Plzeňském kraji.

Lék Relenza, který hygienik Valenta uvolnil, patří do stejné indikační skupiny antivirotik jako lék Tamiflu. Lék budou moci čerpat všechna lůžková zdravotnická zařízení. Ministerstvo zdravotnictví zároveň příští týden uvolní několik tisíc balení léku Tamiflu. Pokud bude potřeba, resort je připraven znovu sáhnout do rezerv a uvolnit další léky. 

„Obě antivirotika jsou určena právě pro takto závažné stavy, rozhodně nejsou vhodná pro léčbu běžného chřipkového onemocnění. V těchto případech by se měli pacienti řídit běžnými léčebnými postupy. Těmi jsou zejména klid na lůžku a dostatečný přísun tekutin, vitamínů a minerálů. Léčbu lze případně podpořit běžně dostupnými léky, jako je paralen či acylpyrin,“ informoval náměstek pro zdravotní péči Ferdinand Polák. 

Nedostatek léků nehrozí

Podle vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martiny Havlíčkové nehrozí, že by vypukla pandemie a bylo málo léků. „To, co je dobrá rezerva, prakticky není stanovitelné. Můžeme vycházet z nejrůznějších odhadů a z logiky pohledu na věc, kolik osob nám v průměru v té které sezoně může onemocnět, kolik osob asi zhruba bude potřebovat intenzivní péči, to jsou věci do určité míry odhadnutelné,“ uvedla v Interview ČT24.

Ministerstvo zřídilo pro ošetřující lékaře konzultační telefonní linku, závažné případy mohou probrat s lékaři specializovaného pracoviště Všeobecné fakultní nemocnice.

Hlavní hygienik radí, aby se zejména lidé oslabení chronickou nemocí nechali očkovat. Proočkovanost české populace je totiž velmi nízká, pohybuje se kolem pěti procent. Podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly přitom očkování ochrání až 90 procent zdravých dospělých a u seniorů sníží až o 70 procent počty hospitalizací pro zápal plic a až o 80 procent riziko úmrtí. Očkovat by se měli dát hlavně lidé z rizikových skupin, tedy starší 65 let, chronicky nemocní a zdravotníci, kteří jsou v kontaktu s infekcí.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod