Soud amnestoval i soudce Berku, za ušlou mzdu může dostat 5 milionů

Praha – Díky amnestii prezidenta Václava Klause nebude zřejmě dál stíhán ani soudce Jiří Berka obžalovaný kvůli podezřelým konkurzům. Ve čtvrtek ho plně amnestoval Krajský soud v Českých Budějovicích. Rozhodnutí zatím není pravomocné, státní zástupce může podat stížnost. Pokud ale nabude právní moci, Berka může dostat ušlou mzdu přesahující pět milionů korun. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek to označil za do nebe volající nespravedlnost. Amnestováním Berky se podle něj stát postavil za organizovaný zločin. Informaci přinesl jako první server iDNES.cz.

Podle serveru může Berka v případě zastavení stíhání požádat o návrat na Krajský soud v Ústí nad Labem, kde dříve pracoval. Mimo svoji funkci je už více než osm let, podle účtárny soudu by tak mohl požádat o doplacení celkem 5 milionů 76 tisíc korun hrubého. V rámci stíhání totiž dostával jen polovinu platu. Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Milan Kohoutek nechtěl rozhodnutí komentovat. „Až celá věc nabude právní moci, pak se podle ní zařídíme,“ řekl pouze serveru. 

Na základě amnestie soud v kauze zastavil i stíhání Daniela Thonata a Lubora Kindla. Další obžalovaný Vladislav Větrovec byl amnestován jen zčásti, a to za hlavní skutek zločinného spolčení. Podle místopředsedy krajského soudu Zdeňka Kučery u něj pokračuje trestní řízení za uplácení. Zčásti byla amnestována i Marta Čiháková. „Nelze vyloučit, že na ně ještě amnestie v určité míře bude dopadat. Ale o tom bude teprve rozhodnuto,“ řekl Kučera.

Zaorálek: Je naprosto nemorální, aby se tento člověk znovu stal soudcem

Podle vedoucího katedry trestního práva Právnické fakulty UK Jiřího Jelínka jde udělením amnestie o definitivní tečku za Berkovým stíháním. „Na obviněného se hledí, jako by trestný čin nespáchal,“ řekl ve Studiu ČT24. Zřejmě už na to podle něj nebude mít vliv ani Ústavní soud, protože podle převažujících výkladů se jeho působnost na amnestii nevztahuje. „Většinou platilo, že amnestii vytvářeli odborníci, kteří mohli lépe dohlédnout důsledky,“ podotkl k rozsahu amnestie.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek označil amnestii pro Berku a Větrovce za děsivost. „Víme z veřejných zdrojů, že protagonisté kauzy, pánové Berka a Větrovec, byli spojeni přímo s prostředím prezidenta Václava Klause,“ řekl na brífinku. Existují podle něj jejich vazby na Klausovy poradce Zdeňka Sováka, Milana Kindla nebo Karla Muzikáře. „Ty kontakty byly velice intenzivní. Dokonce až tak, že je známo, že Větrovec často půjčoval Sovákovi auto s řidičem.“ To, že by měl Berka dostat pět milionů na ušlém platu, označil Zaorálek za nemorální. „Je naprosto nemorální, aby se tento člověk znovu stal soudcem,“ dodal a vyzval vládu, aby učinila vše, co je nutné: „Není možné, aby právo takovýmto způsobem pokrývalo tak do nebe volající nespravedlnost.“

Lubomír Zaorálek: „Kauza soudce Berky je typický příklad organizovaného zločinu, mimořádná kauza, kde byl poprvé použit paragraf o zločinném spiknutí… Došlo zde k selhání institucí státní správy, proto bylo důležité, jak se celá kauza vyřeší. Dnes jsme svědky toho, že stát se vlastně za ten zločin postavil… Myslím, že nenajdeme v euroamerické civilizaci podobný typ použití amnestie.“

Václav Klaus: „Nenapadlo mě žádné, žádné konkrétní jméno při vymýšlení a podrobném prodiskutovávání podmínek amnestie.“

Krajský soud v případu uložil tresty vězení v rozmezí 6,5 – 9 let, sedm z devíti obžalovaných se ale odvolalo. Olomoucký vrchní soud loni v květnu rozsudek zrušil a případ vrátil zpět krajskému soudu. Devítileté tresty dostali konkurzní soudce Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec.

Případ patří k nejobsáhlejším v českém soudnictví, spis má 170 tisíc stran

Skupina kolem Berky měla nejdřív skoupit pohledávky podniků na hranici bankrotu, firmy poslat do konkurzu a majetek pod cenou rozprodat. Deseti firmám tak měli obžalovaní způsobit škodu 264 milionů korun. Dalších 202 milionů se podle obžaloby pachatelé z firem pokusili odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce. Prodávali také majetek firem pod jeho skutečnou cenou.

Daniel Volák (ODS), náměstek ministra spravedlnosti:

„Ministerstvo spravedlnosti nebude návrat do justice nikomu ulehčovat, naopak využije veškerých prostředků k tomu, aby se takový soudce do soudcovského stavu nevrátil.“

Stanislav Polčák (TOP 09):

„Pevně doufám, že se najdou právní prostředky, jak zabránit výkonu soudcovské činnosti pana Berky.“

Skupinu odhalila policie v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil a poté zrušil údajně na základě padělaných dokumentů. Skupina si podle žalobců vybírala podniky se sídlem v regionech Most, Chomutov a Česká Lípa, kde byl místně příslušný soudce Berka. Vedle Union banky šlo o podezřelé konkurzy společností ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko, Zbrojovka Brno, Retema, Krušnohorské strojírny, Báňské stavby Most, Zemědělské družstvo Kravaře, Mostecké obchodní sdružení a Grafostroj Cvikov.

Případ patří k nejobsáhlejším v českém soudnictví, táhl se už od roku 2003. Soud od té doby vyslechl stovky svědků, zpovídal znalce, přehrál odposlechy telefonátů a přečetl statisíce stran různých materiálů. Kmenový spis má 170 tisíc stran, dalších až 30 tisíc tvoří přílohy.