Lidovci odmítají kritiku teologů a kněží za své výroky o matkách samoživitelkách

168 hodin: Bělobrádek a Čunek o samoživitelkách (zdroj: ČT24)

Křesťanští demokraté obnažují svou rodinnou politiku. Nejprve senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek prohlásil, že pokud se žena špatně rozhodla, s kým otěhotnět, musí nést následky. Předseda Pavel Bělobrádek jej následně doplnil radou matkám samoživitelkám, aby si našly nového partnera. Oba výroky padly v souvislosti s nedávno schváleným zálohovaným výživným, kdy by alimenty za neplatiče platil stát a pak je vymáhal. Křesťanské kapacity oba politiky za jejich výroky ostře zkritizovaly. Reportáž pro pořad 168 hodin natočila Kristina Ciroková.

V Česku je přes 175 tisíc domácností, kde děti žijí jen s jedním z rodičů. Většinou s matkou. A právě samoživitelky a jejich děti podle statistik nejvíce ohrožuje chudoba. Dva přední lidovečtí politici jim přes média poslali následující vzkazy.

„Copak stát těm ženám říkal, s kým mají spát? Tímhle lidi stále více vychováváme k nezodpovědnosti. Pokud se žena špatně rozhodla, s kým mít dítě, musí nést následky,“ sdělil Čunek týdeníku Echo. „No tak si musí najít jiného chlapa,“ poradil samoživitelkám v rozhovoru s The Student Times Bělobrádek.

„Pánbůh nám dal rozum, abychom ho používali, a ti, kteří o svém životě přemýšlí, žijí v normálním manželství, tak ti doplácí na tyto,“ prohlásil také Čunek na adresu matek dětí, o něž se jejich otcové nestarají a neplatí ani alimenty.

Přijde mi to jako házení kamenem na ty nejzranitelnější, nejohroženější.
Magdaléna Trgalová
evangelická farářka

Lidovci svými výroky mnoho žen popudili. Ohradila se také Asociace neúplných rodin. „Na základě výroku pana Bělobrádka asociace zareagovala průzkumem u maminek a vyšlo nám z něj, že 21 procent maminek intenzivně hledá nového partnera, ale není to v dnešní době tak jednoduché, potože noví partneři se těžko smiřují s dětmi, co už maminka má, a navíc i s jejich dluhy,“ vysvětlila Denisa Vopěnková z Asociace neúplných rodin.

Neplacení výživného je v České republice trestný čin. U neplacení z nedbalosti hrozí až rok vězení, dva roky ve chvíli, kdy se rodič alimentům úmyslně vyhýbá, a tři roky v momentě uvedení do stavu nouze. Podle statistiky ministerstva vnitra došlo v roce 2015 cirka ke dvanácti tisícům případů zanedbání povinné výživy a policie stíhala 10 700 lidí – z toho 1322 žen.

Česká měna
Zdroj: Petr Švancara/ČTK
Rozhodnutí o placení výživného (ženy červeně, muži modře)
Zdroj: ČT24/Ministerstvo spravedlnosti ČR

Opakovaná nadsázka

Článek v The Student Times s předsedou Bělobrádkem vyšel minulou neděli. V pondělí odpoledne se za svůj výrok omluvil. „Nikoho jsem nechtěl urazit a myslel jsem to v nadsázce,“ kál se.

Na sociální síti Twitter ale ještě stihl reagovat podobnou rétorikou jako v rozhovoru, když odpovídal na kritiku jedné ze samoživitelek. „Budete si muset objednat nový rozhovor a trochu to uvést na pravou míru. Jako matka samoživitelka bych Vás po tomhle čtení nejradši…,“ napsala nejprve Bělobrádkovi.

Ten se jí otázal, zda jí někdo brání najít si partnera. „Rozhodně se nebudu cpát do vztahů z ekonomických důvodů. Nejsem zlatokopka a ani prostitutka. Vy byste jako muž šel do vztahu kvůli penězům?“ opáčila. „Tak to mám zaplatit já?“ rozhořčil se Bělobrádek.

Na dotaz redaktorky ČT, jak svá slova myslel a zda se opět jednalo o nadsázku, odvětil, že samoživitelka, s níž diskutoval, byla v emocích, debata proto nedávala smysl, a tak ji ukončil.

Rozhořčení křesťané

Bělobrádka za jeho vyjádření zkritizoval morální teolog Jaroslav Lorman. „Je to výrok, který je zase úplně za čárou svojí vulgaritou. Já si myslím, že pan předseda lidově ujel,“ myslí si.

Podobný postoj má i evangelická farářka Magdaléna Trgalová. „Výrok pana Bělobrádka se mi vůbec nelíbí a myslím si, že je velice nešťastný. Především je chyba, že se za něj neomluvil dříve,“ soudí.

„Velmi bych lidovcům doporučoval, aby si vzpomněli na své křesťanské kořeny a na svoje někdejší sociálně programové body,“ doporučil vládní straně teolog a religionista Ivan Štampach.

Věřící kritizují i slova Jiřího Čunka, že ženy mají nést následky za to, že spí se špatnými partnery. „Nevím o tom, že by tady existoval nějaký soud na otázky morálky a že bychom zkoumali, proč žena s kým, co a jak měla,“ podotkl Lorman.

„Kdybych byl samoživitelkou, tak by se mě to dotklo. Od politiků bych obecně čekal trošku víc laskavosti, určitého nadhledu,“ vyjádřil se katolický kněz Zbigniew Czendlik. „Přijde mi to jako házení kamenem na ty nejzranitelnější, nejohroženější,“ dodala Trgalová.

Přístup křesťanských demokratů má dvě pasti. Na jednu stranu chtějí zdůrazňovat tradiční rodinu, která už je ale porouchaná, a na druhou stranu by, když se odvolávají na křesťanské hodnoty, měli mít pochopení pro jednotlivého člověka, kterého nemají odsuzovat a mají mu pomáhat.
Jan Jandourek
spisovatel a starokatolický kněz

Čunkova obhajoba Kristem

Oba politici byli s citovanými názory křesťanských kapacit konfrontováni. „Víte, on ten Kristus mluvil především o odpovědnosti za sebe sama a také za svoji rodinu. To znamená, že Kristus nepodporoval, aby tady bylo tolik rozvrácených rodin, aby tolik lidí zneužívalo systém tak, jak ho zneužívá,“ vzkázal jim Čunek.

„Je spousta reakcí, které říkají: Konečně někdo upozornil na to, co se tady děje, že je výhodnější deklarovat, že jsem svobodná matka, než že jsem v manželství, protože to je ekonomicky nevýhodné,“ reagoval na kritiku Bělobrádek.