Nové dotace na chodníky či cyklostezky: Ministerstvo schválilo projekty za miliardu

Ministerstvo schválilo projekty za více než miliardu (zdroj: ČT24)

V Česku se budou stavět nové chodníky a cyklostezky a také přestavovat ty nebezpečné. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) na to poprvé obcím vyčlenilo eurodotace: celkem schválilo projekty za jednu miliardu a padesát milionů korun. Ministerstvo zároveň vyhlásilo další výzvu na stavbu cyklostezek za 250 milionů korun.

„Cílem schválených projektů je řešení problematiky silničního provozu, a to zejména ve vztahu k jeho nejzranitelnějším účastníkům, tedy chodcům. Podle údajů BESIP jich v posledních letech zemřelo 120 až 130 ročně. To je hrozné číslo,“ uvedl náměstek MMR Zdeněk Semorád. Dotace jdou v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Ministerstvo podpořilo například výstavbu nových chodníků podél silnic, bezbariérových přístupů k zastávkám veřejné dopravy, podchodů nebo lávek. Pokud šlo o stavbu nebo modernizaci cyklostezek, tak tam bylo podmínkou EU, aby šlo o trasy, které lidé využívají na cestě do práce nebo do školy.

Do středních Čech putuje 240 milionů

Nejvíce peněz putuje do Středočeského kraje, tam schválilo ministerstvo celkem 35 projektů za asi 240 milionů korun. Následuje Moravskoslezský kraj s 25 projekty za 138 milionů korun. Naopak nejméně peněz putuje do Plzeňského a Karlovarského kraje: v každém z nich ministerstvo schválilo jen dva projekty.

Maximální dotaci 25,5 milionu korun získal Děčín na zvýšení bezpečnosti lávky přes východní nádraží a okolí. Z menších obcí uspěly třeba Lety ve Středočeském kraji, kde vedle frekventované silnice vede jen vyšlapaná cesta a chybí i přechody pro chodce. Za devět milionů korun proto Lety propojí kilometr dlouhý chodník.

Podle silnice vede v obci jen vyšlapaná cesta
Zdroj: ČT24

V Psárech zase za peníze z dotace opraví cyklostezku, která končí nesmyslně 400 metrů před obcí, a dál musí cyklisté po silnici: „Do dvou měsíců bychom měli začít výstavbu kruhového objezdu a cyklostezku přivést až do obce,“ dodává starosta Psár Milan Vácha (STAN).

Dalších 250 milionů na cyklostezky, příjem žádostí končí v září

Obecně byl ale mezi žadateli o cyklostezky menší zájem než o chodníky: „Je to tím, že starosta při volbě jedné z těchto variant zohlední fakt, že chodník využívá přece jenom více lidí. Navíc cyklostezka je náročnější z projektového hlediska,“ vysvětluje náměstek Semorád.

Ministerstvo pro místní rozvoj proto vyhlásilo další výzvu, která se týká výhradně stezek pro cyklisty. Připraveno má 250 milionů korun z evropských fondů. Příjem žádostí o podporu začíná 24. dubna a skončí 7. září 2017.

„Podpora je zaměřena na rekonstrukci, modernizaci a výstavbu komunikací pro cyklisty. Jedná se zejména o cyklostezky a stezky pro cyklisty a chodce se společným nebo odděleným provozem. Lze také vybudovat takzvané cyklopruhy,“ dodal náměstek.

Vydáno pod