Rodiny Čechů vězněných v Řecku chystají informační kampaň

Praha – Rodiny dvou Čechů zadržených na řeckém ostrově Limnos chtějí na případ svých synů upozornit jednorázovou kampaní. Informační letáky hodlají rozdávat v ulicích měst po celé republice. Martin Pezlar a Iva Buchta v Řecku čekají již čtyři měsíce na soud, který má rozhodnout o jejich obvinění ze špionáže.

Podle informací Jany Buchtové, sestry jednoho ze zadržených, se informační kampaně zúčastní nejen rodinní přátelé, ale i dobrovolníci. Rozdávat chtějí vedle letáků také protestní odznaky.

Dvojici vývojářů počítačových her zadržela řecká policie kvůli fotografování vojenských objektů. Podle informací řeckého tisku cestu obou mužů již od příjezdu sledovala tamní rozvědka a měla být údajně ve spojení i s českými protějšky.

S apelem na propuštění vězněných Čechů se na řeckou stranu obrátilo v minulosti jak ministerstvo zahraničních věcí, tak premiér Petr Nečas, prezidentským dopisem přispěl i Václav Klaus, nic z toho se ale dosud nesetkalo s úspěchem.

Posun v případu by mohlo znamenat další odvolání, které teď čeká na posouzení řeckých úřadů. „Předpokládám, že o tom bude rozhodnuto v průběhu ledna, možná nejpozději do poloviny února,“ uvedla právnička zadržených Čechů Dagmar Raupachová.

Reportáž Terezy Malecké a Jitky Szászové (zdroj: ČT24)