O odvolání Hermana se teď debata nevede, odmítl premiér Babišovy spekulace

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvádí nepodloženými spekulacemi pozornost od podezření kolem dluhopisů a daní firem, které vlastnil. Prohlásil to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Babiš totiž v rozhovoru pro média prohlásil s odkazem na kuloáry, že pokud by ho prezident Miloš Zeman na premiérův návrh odvolal, dostane také návrh na odvolání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), se kterým měl prezident spory kolem návštěvy Dalajlámy.

„Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš teď zaplňuje veřejný prostor různými spekulacemi, které nemají žádný odraz v realitě,“ uvedl Sobotka na summitu EU v Bruselu na otázku, zda chystá Hermanovo odvolání.

Cílem spekulací je podle předsedy vlády odvést pozornost od podstaty problému. „Podstata problému se jmenuje korunové dluhopisy, podstata problému se jmenuje podezření vůči ministrovi financí, že v minulosti se jeho firmy podílely na operacích, které mohly krátit daně pro státní rozpočet,“ dodal premiér.

O tom, jestli Herman bude nebo nebude ve vládě, se podle Sobotky vůbec žádná debata nikde nevede. „Klíčová otázka je, jestli můžeme mít ministra financí, který je vážně podezírán z toho, že v opakovaných případech neplatil daně, že se dopouštěl jednání, které bylo za hranou etiky,“ podotkl premiér. 

O možnosti, že by Hermanovo odvolání Sobotka nabídl Zemanovi výměnou za prezidentův souhlas s odvoláním Babiše, mluvil ministr financí v rozhovoru pro server Týden.cz a také pro sobotní vydání deníku Právo. „Z médií jsem se dozvěděl, že prý mé odvolání má být odměnou panu prezidentovi za odvolání A. Babiše. Díky za skvělou předvolební kampaň,“ komentoval to Herman na Twitteru.

Hrozí konec Babiše ve vládě? Sobotka se vyjádří příští týden

Mezi premiérem a ministrem financí ve čtvrtek eskalovala přestřelka kolem korunových dluhopisů. Sobotka vystoupil s tím, že Babiš dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na velké množství otázek. Úřad vlády pak novinářům rozeslal obsáhlý materiál, který obsahoval asi 20 otázek ohledně Babišova podnikání. 

Jenže Babiš měl od sněmovny lhůtu do konce dubna a v pátek dopis s odpovědí skutečně doručil. Proto Sobotku za svolání mimořádného brífinku kritizoval nejen šéf ANO, ale třeba i předseda opoziční ODS Petr Fiala. Ministr financí zároveň tvrdil, že si Sobotka připravuje půdu pro jeho odvolání.

Babiš totiž očekává, že dopis, ve kterém podle svého názoru všechny pochybnosti kolem jednokorunových dluhopisů či svých majetkových poměrů vysvětlil, Sobotkovi stačit nebude. Premiér v sobotu zopakoval, že se k dopisu i celé situaci vyjádří příští týden.

Pravicová opozice už obsah dopisu označila za nedostačující. Šéf ODS Petr Fiala dnes uvedl, že jeho strana ohledně nejasností týkajících se Babiše navrhne v úterý vlastní postup, pokud Sobotka k situaci do pondělí neoznámí nějaké své rozhodnutí.