Metanol má 39. oběť, Slováci ruší restrikce na české lihoviny

Přerov - Metanol zabíjel i po Novém roce. Na Přerovsku byl doma nalezen mrtvý muž s láhvemi podezřelého alkoholu. Pitva potvrdila otravu metanolem. Informaci sdělil Rádiu Impuls hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Dosud tak toxická látka zabila 39 lidí. Slovensko dnes přitom oznámilo, že zruší od 15. ledna restrikce na prodej českých lihovin, které platily od 9. října.

„Byl to člověk, který byl nalezen už mrtvý ve své domácnosti se zhruba dvěma láhvemi podezřelého alkoholu, které jsou v současné době v šetření, nicméně pitva prokázala, že se jednalo o úmrtí na metylalkohol,“ řekl rádiu Valenta.

Policie uvedla, že šlo o 51letého muže. „Je to zatím ve stadiu prověřování,“ dodala krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Více informací sdělit nechtěla. Údajně šlo ale o muže z Přerovska, který zemřel v obci nedaleko Hranic. Nalezen byl mrtvý v bytě v úterý, v krvi měl podle pitvy 1,5 promile metylalkoholu.

Průběh podobných otrav v zahraničí podle hygienika ukazuje, že zvýšené riziko potrvá minimálně půl roku. Policie navíc stále upozorňuje, že mezi lidmi ještě může být zhruba 5 000 litrů nezajištěného metylalkoholu.     

Slovensko ale i přes pokračující otravy zrušilo restrikce na český alkohol. Podle hlavního hygienika Slovenské republiky Ivana Rovného pominul důvod ochrany zdraví občanů před účinky metylalkoholu a intoxikace se smrtelnými důsledky. České lihoviny se tak budou na Slovensku prodávat bez omezujících podmínek. Odpadá tedy například povinnost označovat láhve alkoholu vyrobeného mezi 1. lednem až 27. zářím 2012 zelenými nálepkami s číslem šarže, datem výroby a identifikačním číslem protokolu akreditované laboratoře. Ruší se také povinnost dokladovat vyrobené české lihoviny takzvaným rodným listem.