Během prodlouženého víkendu pozor na klíšťata, budou mimořádně aktivní

Epidemiologové varují před zvýšenou aktivitou klíšťat během prodlouženého víkendu. Podle předpovědi jich v přírodě bude nejvíc od začátku roku. Riziko platí hlavně v listnatých lesích, ale i třeba v městských parcích. Hygienici však zatím letos neevidují žádný případ klíšťové encefalitidy.

  • V loňském roce se klíšťovou encefalitidou nakazilo 565 osob, což bylo nejvíc od roku 2013. Boreliózou se pak nakazilo 4694, což bylo nejvíce od roku 2011.

„Letos je ten nástup o něco pomalejší než v předchozích letech, může za to hlavně počasí, klíšťatům nevyhovuje vlhko. Zima jim ale nějak neublížila, protože bylo minimum holomrazů,“ shrnul situaci Tomáš Vráblík z Českého hydrometerologického ústavu.

Podle něj by si lidé měli dát pozor hlavně v nižších nadmořských výškách, tam je těchto parazitů nejvíce. „Pokud lidé půjdou někam do přírody, měli by použít repelent a zbytečně si nesedat a nelehat na zem. Doma by se pak měli pečlivě prohlédnout,“ dodává Vráblík.

Co se týče klíšťové encefalitidy, tak podle hygieniků se tímto onemocněním letos ještě nikdo nenakazil. „Víme asi o stovce případů nakažených boreliózou, ale to na tuto dobu není neobvyklé číslo. Je možné, že encefalitidou se už někdo nakazil, ale zatím se u něj neprojevily příznaky, a tak to sám neví,“ řekl Bohumír Kříž z epidemiologického oddělení Státního zdravotního ústavu.

Meteorologové čekají chladný a deštivý začátek května

Podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ bude počátek května chladnější a deštivější, než je pro toto období obvyklé. Ve zbytku měsíce se bude postupně oteplovat a srážky by se měly dostat do průměru.

V příštím týdnu očekávají meteorologové maximální denní teploty kolem 14 stupňů Celsia. Následně by se teploty měly postupně zvyšovat a v posledním květnovém týdnu už by se měly dostat přes dvacet stupňů.

Vydáno pod