Stíhání manažerů H-Systemu zastaveno, náhrada škody se vznáší v mlze

Praha - Pražský vrchní soud dnes kvůli amnestii zastavil stíhání tří představitelů vytunelované společnosti H-System, jako první to napsaly Novinky.cz. Jde o Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmu. Zástupkyně části poškozených v celé kauze Hana Marvanová má za to, že nárok lidí na náhradu škody amnestií nezanikl. Podobně Krajský soud v Liberci zastavil stíhání dvou exmanažerů Agroplastu, viněných z nelegálního obchodu se zbraněmi.

Vítek, Eliáš a Tůma dostali za účast na podvodu spojeném s projektem levného bydlení v roce 2011 podmínky, Nejvyšší soud ale později verdikt částečně zrušil, protože uložené tresty považoval za mírné. V kauze bylo poškozeno víc než tisíc lidí. „Nenahradili ještě ani korunu a on (prezident Václav Klaus) jim dal svobodu. To je největší lumpárna, která se v tomhle století stala,“ reagoval pro ČT jeden z mnoha poškozených Jaroslav Mareš. „Musí podat občanskoprávní žaloby v této věci, protože trestní stíhání je zastaveno se vším všudy,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.

Eliášův advokát Jan Hrazdíra řekl České televizi, že jeho klient je samozřejmě rád, že řízení, které pro něj bylo velice destruktivní, skončilo. „Na druhou stranu by samozřejmě byl raději, kdyby byl očištěn zprošťujícím rozsudkem,“ dodal. 

Podle Hany Marvanové, která zastupuje část poškozených klientů, by ale v této kauze amnestie neměla zpochybnit nárok lidí na náhradu škody. „Takový postup bych považovala za protiústavní, tedy poškozující právo na spravedlivý proces a majetkové nároky již pravomocně přiznané poškozeným klientům,“ domnívá se Marvanová.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Výhrady má i státní zástupce Boris Havel, který případ řeší už 13 let. Proti rozhodnutí Vrchního soudu se chce bránit. „Mám o tom určité pochybnosti, zda bylo postupováno správně. Dobojováno není. Já se domnívám, že právní prostředky dál existují,“ uvedl s tím, že na rozhodnutí soudu chce reagovat co nejdříve, zřejmě už příští týden.

Kauza H-System

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Smetka v minulosti tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. Smetka si nyní odpykává trest 12 let vězení.

Vedle Smetky soudy v roce 2006 potrestaly i Ivana Krále a Pavla Středu, kterým pravomocně uložily podmíněné tresty. Předloni dostali za účast na miliardovém podvodu s víc jak tisícovkou poškozených podmíněné tresty i bývalí vrcholní představitelé H-Systemu Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma.

Proces kvůli nelegálním obchodům se zbraněmi se táhl přes devět let

Liberecký krajský soud zastavil trestní stíhání dvou bývalých manažerů Agroplastu, kteří čelili obvinění z nelegálního obchodování se zbraněmi. Proces s Petrem Perničkou a Zbyňkem Švejnohou se vlekl více než devět let a na případ se vztahovala amnestie prezidenta Václava Klause. „Rozhodnutí soudu nám bylo doručeno dnes. Nemáme důvod se proti němu odvolávat. I podle našeho názoru se amnestie na tento případ vztahuje,“ uvedl krajský státní zástupce Jan Jakovec. Zda případ skutečně končí, bude záležet na postoji obžalovaných mužů. Mají právo trvat na projednávání věci.

Perničkovi a Švejnohovi hrozilo až osm let vězení. Obžaloba tvrdila, že Agroplast v letech 1994 až 1999 obchodoval se zbraněmi bez povolení a licence. V případu hrál důležitou roli ruský trh. Na Agroplast v minulosti také americká vláda uvalila přísné sankce kvůli podezření z prodeje 40 bojových letounů MiG-21 do Severní Koreje. Pernička i Švejnoha od počátku vinu odmítali. Proces se před několika lety rozdělil na dvě části. Před soudem se projednával údajně nelegální prodej několika migů, další tři skutky se vrátily do přípravného řízení. I na ně se vztahovala amnestie a podle Jakovce státní zástupce, který případ dozoroval, trestní stíhání zastavil už minulý týden.

Vydáno pod