16. leden má patřit Janu Palachovi, shodla se vláda

Praha – Kabinet Petra Nečase si mezi jednáním o jitřivé amnestii a další vládní agendou našel čas také na poslanecký návrh, aby byl do výčtu českých významných dnů nově zahrnut také 16. leden jako Den památky Jana Palacha. S věnováním významného dne významné osobnosti českých dějin vláda souhlasí.

Památka by připadla právě na den, kdy se v roce 1969 student filozofické fakulty Palach zapálil, aby probudil lidi z letargie, do níž upadali s nastupující normalizací po vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. O tři dny později svým zraněním podlehl. Pohřbu Jana Palacha se zúčastnily desetitisíce lidí.

Kalendář zná v současnosti celkem devět významných dnů. „Zařazení Dne památky Jana Palacha mezi významné dny ČR je projevem úcty k heroickému činu mladého studenta v boji proti totalitnímu režimu a za národní suverenitu cizí mocností okupovaného státu,“ napsaly předkladatelé novely. O návrhu nyní rozhodne Poslanecká sněmovna.

Významné dny platí na rozdíl od státních svátků za pracovní. Jejich smysl je především symbolický. Symbolika se dá spatřit i ve dni, kdy by navrhovaná předloha měla vstoupit v platnost - 11. srpna 2013. Jde o den, na který připadne 65. výročí Palachova narození.

Státní svátek by nenašel politickou podporu kvůli penězům

Autorka návrhu poslankyně Jana Černochová záměrně navrhla uctít Palachovu památku jen významným dnem. „Kdybych navrhovala státní svátek, nezískala bych podporu v rámci koalice,“ uvedla pro ČT. Každý den pracovního volna, kdy se zastaví ekonomika, totiž přichází stát podle analytiků odhadem až o patnáct miliard korun.

„Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí.“ Jan Palach