Zeman: V případě jakéhokoliv ministra bych se Sobotky ptal, zda má odvolání před volbami smysl

Kdyby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) skutečně chtěl odvolat ministra financí Andreje Babiše (ANO), prezident Miloš Zeman by se ho ptal, zda to má půl roku před volbami v případě jakéhokoliv ministra cenu. Mluvit by chtěl i s Babišem, aby se ho zeptal, jestli si přeje stát se mučedníkem. Zeman tak v televizi Barrandov reagoval na aktuální koaliční roztržku kvůli korunovým dluhopisům.

„Je to velmi absurdní, velmi neobvyklé a opět to svědčí o jakémsi volebním nebo předvolebním souboji,“ řekl prezident k případnému odvolání Babiše.

Premiér Sobotka na čtvrtečním brífinku prohlásil, že Babiš dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na množství otázek kolem dluhopisů i svého majetku. O dalším postupu ve vládě i koalici se ale rozhodne až poté, co na konci dubna vyprší lhůta sněmovny, aby Babiš podezření vysvětlil.

Zeman zopakoval své dřívější vyjádření, že sněmovna nemá co komu ukládat, může pouze doporučit či vyjádřit stanovisko. „Pokud jsou pochybnosti o nelegálnosti podnikání pana Babiše, tak nejjednodušší způsob je podat trestní oznámení, požádat policii, státní zástupce a případně následně i soud, aby tuto kauzu vyšetřili,“ dodal prezident.

Babiš na Sobotkova slova reagoval s tím, že je připraven na otázky premiéra odpovědět, pokud se na něj Sobotka obrátí. Zároveň Sobotku kritizoval, že nepočkal, až vysvětlí transakce s dluhopisy ve sněmovně.

Prezident: Materiály podobného typu slouží jako součást volební kampaně

Úřad vlády dal ve čtvrtek novinářům k dispozici obsáhlý materiál, ve kterém jsou shrnuty různé kauzy kolem Babiše. Analýza konstatuje, že Babišovy podnikatelské aktivity a majetkové poměry jsou stále nedostatečně vysvětlené.

Dokument rekapituluje kauzy kolem ministra financí: hovoří o nákupu Agrofertu, dotaci pro farmu Čapí hnízdo, vrací se i k obchodům s akciemi společností Profrost a Afeed či k fondu Hartenberg. Většinou se ale odkazuje na informace z médií.

„Nesmíte zapomenout, že se blíží volby. A materiály podobného typu slouží jako součást volební kampaně,“ podotkl k tomu Zeman. Nepřátelství mezi dvěma hlavními koaličními stranami podle něj zesiluje právě s blížícími se volbami. Babiš ve čtvrtek prezidenta požádal o schůzku, na Hradě se sejdou ve středu. „Jdu se ho zeptat, co si o tom myslí,“ řekl ministr novinářům. 

Prezident Zeman v minulosti šéfa hnutí ANO už několikrát v koaliční roztržce podpořil, mimo jiné v případě zákona o střetu zájmu, který je kvůli dopadu na Babiše nazýván antibabiš. Nejprve normu vetoval a po přehlasování ve sněmovně napadl u Ústavního soudu. Babiše podpořil i v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo a často jeho práci chválí. Ministr financí se zase kladně vyjadřuje o hlavě státu.