Případ Jany Nečasové: Nešlo o sledování, řekl u soudu bývalý zpravodajec Pohůnek

Události: V případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství vypovídal Pohůnek (zdroj: ČT24)

Klíčová výpověď zazněla v případu Jany Nečasové. Před soudem mluvil bývalý důstojník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, který měl na starosti údajné monitorování bývalé ženy expremiéra Nečase Radky. Sledování to podle něj nebylo. Totéž už před ním řekli i další obžalovaní pracovníci tajné služby - Ondrej Páleník a Milan Kovanda.

Jan Pohůnek je v kauze sledování bývalé ženy Petra Nečase klíčový člověk. Byl to on , kdo přímo řídil zpravodajce v terénu. Před soudem vypovídal téměř pět hodin.

„Vlastní podstata je asi deset procent z jeho výpovědi, zbytek spočívá v tom zahltit soud informacemi a spoléhat na to, že soud se v těch informacích utopí,“ uvedl státní zástupce Rostislav Bajger. 

„Já bych řekl, že pravý opak je pravdou, protože já se vyjadřuju zatím výlučně k tomu, co státní zástupce tvrdí v obžalobě,“ oponoval Pohůnek. Podle odposlechů hlásil výsledky sledování přímo Janě Nečasové, která čelí obžalobě, že si ho u zpravodajců objednala.

Státní zástupci tvrdí, že Vojenské zpravodajství sledovalo na podzim 2012 na základě pokynu šéfky premiérova kabinetu Jany Nečasové (tehdy Nagyové) a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase Radku, přičemž Nagyová si tím podle nich chtěla opatřit neoprávněný osobní prospěch. Zpravodajci Páleník, Kovanda a Pohůnek to popírají. Tvrdí, že prováděli tzv. kontrasledování Nečasovy rodiny.

Páleník i Kovanda už vypovídali

V pondělí a úterý před soudem několik hodin vypovídali Páleník a Kovanda. Kovanda výpověď komentovat nechtěl. Jeho advokát Jiří Matzner uvedl, že jeho výpověď nebyla překvapující, jelikož vypovídá v trestním řízení pořád stejně.

Páleník uvedl, že je celé trestní řízení vymyšlené a pro odsouzení nejsou žádné důkazy. Podle něj byl postup zpravodajců v pořádku a VZ v souladu se zákonem prověřovalo možné ohrožení rodiny tehdejšího premiéra.

Po Janu Pohůnkovi měla na řadu přijít bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová, ta se ale pro nemoc omluvila a ke slovu se dostane až v květnu.

Soud začal kauzu řešit potřetí. Předchozí dva osvobozující rozsudky z let 2014 a 2015 byly zrušeny odvolacím soudem, který také kauzu odebral původní soudkyni Heleně Králové, a případ nyní řeší nová soudkyně Hájková.