Rychlé passaty dopadají čím dál více pirátů

Praha – Policejní passaty trhají rekordy – a to jak v počtu pokut, které díky nim policisté rozdali, tak i ve výši vybrané částky. Passaty slouží hlavně k pronásledování řidičů, kteří jezdí příliš rychle. Právě k těmto řidičům míří sankce nejčastěji.

Od dubna loňského roku dostalo pokutu skoro padesát tisíc řidičů v celkové výši 38 milionů korun. Pro srování - v roce 2011 bylo rozdáno 34 tisíc pokut ve výši 31,6 milionu korun.

V uplynulém roce byly hlídky v terénu 43 tisíc hodin a v průměru každou hodinu zastavily řidiče, který porušil pravidla. „Účel, ke kterému byly passaty pořízeny, splnily. Došlo k poklesu mrtvých na silnicích I. tříd  a silnicích II. tříd,“ pochvaluje si ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Passaty už totiž nebrázdí jen dálnice.

Téměř každý druhý řidič, kterého policejní hlídka v passatu zastavila, jel rychleji, než měl. Oproti předloňskému roku činí nárůst víc jak jedenáct tisíc případů. Šéf dopravní policie si také posteskl, že někteří řidiči jsou nepoučitelní a přestupků se dopouští opakovaně. K nejčastějším prohřeškům kromě rychlé jízdy patří také předjíždění. Narůst proti roku 2011 je téměř trojnásobný. 

image_427086
Zdroj: ČT24

K původním patnácti passatům přibylo loni v dubnu dalších dvacet. Nyní je v každém kraji ČR alespoň jedno auto. Maximální rychlost těchto vozů je až 250 kilometrů v hodině. Každý passat je vybavený radarem, který vedle měření rychlosti funguje i jako videokamera a zároveň umí procházet a okamžitě vyhodnocovat i policejní databáze. Flotila passatů se ale zřejmě v dohledné době rozšiřovat nebude. 

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod