Plány kandidátů - střídmě vetovat a setrvat v EU

Praha – Při Prezidentské debatě z Prahy tentokrát „griloval“ Václav Moravec poslední trojici prezidentských kandidátů - Karla Schwarzenberga, Jiřího Dienstbiera a Vladimíra Franze. Shodli se na střídmém využívání veta u zákonů, kolikrát použil veto současný prezident Václav Klaus netušil ani jeden z kandidátů. Vladimír Franz sáhl ke rčení, že příklady táhnou a v tomto případě si není jistý užitečností, Karel Schwarzenberg přiznal, že ho to nikdy nezajímalo, je to podle něj pouze Klausova věc. „Já jsem ty zákony Václavu Klausovi také nepočítal,“ prohlásil nakonec Jiří Dienstbier. Všichni rovněž považují za nutné setrvat v EU, zajímavá byla i řeč kandidátů o otázce skrytého ekonomického vlivu Ruska.

1. TÉMA: Prezidentské veto a justice

Všichni tři kandidáti se shodují, že by prezident měl veto používat střídmě. „Prezident by neměl veto využívat jako práskání dveřmi za každou cenu,“ míní vysokoškolský profesor Vladimír Franz. Prezident může už předem prostřednictvím neformálních konexí zjišťovat povahu připravovaných zákonů a „předjímat, nejen být nemile překvapován a reagovat vetem.“

Podle senátora za ČSSD Jiřího Dienstbiera by neměl veto nadužívat; sáhnout by k němu měl především v případě, že navrhovaný zákon porušuje základní lidská práva. Jako příklad uvedl situaci, kdyby prošel zákon o školném na veřejných vysokých školách. „Pokud by se vláda nechovala protiústavně, nenadužíval bych prezidentského veta,“ dodal.

Vladimír Franz
Zdroj: ČT24

Ministr zahraničních věcí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje ve stávající situaci, kdy k přehlasování prezidentského veta stačí podle Ústavy ČR pouze absolutní většina poslanců, používání veta za nesmyslné. „Když se mi nějaký zákon nelíbí, nebo bych ho považoval za škodný, pokoušel bych se v dialogu s poslaneckými kluby dosáhnout změny. Veto bych použil, jen kdybych cítil nebezpečí pro republiku,“ prohlásil Schwarzenberg.

Kandidáti na otázku, zda vědí, jakou lhůtu má prezident na rozhodnutí o vetu zákona (15 dní):

Vladimír Franz: "Kdybych potřeboval, tak se podívám. Protože kdyby prezident musel vědět všechno zpaměti, mohl by tam být místo něj takový automat informační."

Karel Schwarzenberg: „Mě to taky nezajímá, poněvadž se podívám. Nevidím důvod, proč bych se měl učit nazpaměť něco, když můžu kdykoli zalistovat a podívat se.“

Jiří Dienstbier: „Patnáct dnů.“

2. TÉMA: Ekonomika a zahraniční vztahy

Mezi propíraná témata patřil také skrytý ekonomický vliv Ruska a postoj prezidenta k němu. V souvislosti s touto otázkou Vladimír Franz zmínil energetickou bezpečnost státu. Své váhání nad formulací odpovědi pak obrátil v žert, když předal slovo „svému kancléři“ Karlu Schwarzenbergovi. Už dříve se v pořadu zmínil, že by předsedu TOP 09 bral za svého kancléře, kdyby v prezidentské volbě uspěl.

Jiří Dienstbier
Zdroj: ČT24

„Rusko je velmoc a jako vždy v dějinách velmoci konaly, snaží se i dále vykonávat vliv za svými hranicemi,“ konstatoval současný ministr zahraničí. Připomněl, že díky dodávkám plynu a nafty má Rusko již nyní v ČR významný vliv. „Prezident nemá konkrétní pravomoci, co by v tomto dělal. Může ale upozornit vládu, kde hrozí nebezpečí,“ dodal.

Jiří Dienstbier vidí recept v plné účasti na evropské integraci. „Česká republika sama není vůbec partner pro jakoukoli velmoc, ať už je to Rusko, Čína, v ekonomické oblasti Brazílie, nebo Spojené státy. Pokud jsme součástí evropské integrace, berou nás i tyto velmoci mnohem vážněji, protože vědí, že jsme součástí silného celku,“ soudí kandidát ČSSD. Dodal, že bychom se měli snažit o normální obchodní spolupráci se všemi zeměmi včetně velmocí.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24

Vladimír Franz má za to, že je na čase podporovat české podnikání v zahraničí. Na své cesty by s sebou bral i podnikatele, stejně jako vědce i kulturní činovníky. „Musíme se otevírat různým způsobem, už to není jen otázka východ-západ,“ doplnil. Rozvíjet obchodní aktivity musíme podle Karla Schwarzenberga i do Jižní Ameriky, Afriky či jihovýchodní Asie. „Řekl bych, že Rusko a bývalé sovětské republiky jsou důležité trhy, ale v pořadí toho času ve významnosti za jinými,“ soudí. Jiří Dienstbier vnímá i v roli prezidenta podporu exportu České republiky. Měla by se podle něj využít jakákoli obchodní příležitost včetně těch na východ od hranic.

Kandidáti o otázce vystoupení z Evropské unie:

Vladimír Franz: „Co se týče vystoupení z Evropské unie…, je to jako v katolickém manželství, tady není kam vystupovat.“

Jiří Dienstbier: „Členství v Evropské unii je pro nás naprosto životním zájmem, bez spolupráce s dalšími evropskými zeměmi bychom byli naprosto ztraceni.“

Karel Schwarzenberg: „Do posledního okamžiku bych proti vystoupení ČR z Evropské unie bojoval se vším nasazením, poněvadž to by pro nás bylo opravdu zhoubné. Tady by byl příklad, kdy bych opravdu využil prezidentské veto, poněvadž takovou blbost bych nechtěl připustit.“

Došlo i na postoj kandidátů k přijetí eura. Vladimír Franz má za to, že klíčový aspekt v současnosti představuje možnost přijmout kritéria, což zatím nenastává. Připomněl i krizi eurozóny. „Modleme se, aby eurozóna přežila, protože kdyby padla, mělo by to katastrofální dopad pro Českou republiku,“ navázal Jiří Dienstbier. Výhodné bude podle něj přijetí eura ve chvíli, až se podaří zprovoznit eurozónu, členské státy kritéria přijmou a ČR bude kritéria splňovat. „Jsem pro solidaritu v rámci EU, ale dneska nikdo nechce přijímat euro, dokonce by nás dnes do eurozóny nechtěli, protože nesplňujeme kritéria,“ uvedl. Euro podle něj ale nesporné výhody má, zmínil několik případů investičních záměrů mířících z ciziny do ČR, které se nakonec neuskutečnily kvůli riziku kurzu mezi eurem a korunou.

„Rád bych připomněl, že jsme se zavázali, když jsme vstoupili do EU, že jednoho dne, byť jsme nestanovili datum, přijmeme euro. A závazky se mají dodržet. Nechtěl bych, aby se říkalo, že Česká republika není věrohodná,“ prohlásil Karel Schwarzenberg. Kdy euro přijmout, je ale podle něj na posouzení České národní banky a celé vlády.

Ve čtvrtek 10.01. proběhne v pražském Kongresovém centru Prezidentská superdebata. V předvečer prvního kola prezidentské volby přivítá Václav Moravec u debaty všechny kandidáty na hlavu státu. Speciál bude vysílat ČT1 a ČT24 od 20:00 do 22:00. Do předvolebního vysílání se mohou zapojit i diváci - své dotazy do studia mohou posílat prostřednictvím youtube.com/ct24zive.

Prezidentská debata 2013 (zdroj: ČT24)