Amnestie měla ulevit soudům, teď je může na týdny zpomalit

Praha – Amnestie bude zaměstnávat soudy až několik měsíců. Propouštění vězňů se chýlí ke konci, ale na každý okresní soud čekají stovky až tisíce dalších kauz, v nichž byly uloženy podmíněné či alternativní tresty. Někteří soudci proto neskrývají obavu ze zpomalení rozhodovacího procesu v jiných případech. Na základě amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem dosud opustilo věznice 6 145 vězňů, celkem se může dotknout až 32 tisíc lidí.

Prezident Václav Klaus v rámci amnestie prominul podmíněné tresty kratší než dva roky a veškeré tresty obecně prospěšných prací a domácího vězení. O těchto případech rozhodují ve valné většině okresní soudy.

„Amnestie je tak široká, že se u okresních soudů dotkne většiny odsouzených s pravomocně uloženým a dosud nevykonaným trestem,“ míní soudce libereckého soudu Lukáš Korpas. Proto se část soudců obává, že se protáhne řešení ostatních kauz. „Snahou vedení soudu i soudců je, aby vyřizování ostatní agendy bylo touto činností dotčeno co nejméně. Vzhledem ke značnému rozsahu amnestie však pochopitelně nelze vyloučit dopad na rychlost rozhodování v jiných věcech,“ řekl mluvčí soudu v Jablonci Jaroslav Kneř.

Nejčastěji soudy odhadují, že jim posouzení trestů prominutých amnestií zabere minimálně ještě několik týdnů. Jinde se ale může procházení spisů protáhnout až na měsíce. „Odhaduji, že to bude trvat šest až osm týdnů,“ předeslal předseda olomouckého soudu Michal Jelínek a dodal, že soud musí zároveň normálně fungovat a amnestie představuje práci navíc.

Advokátní komora: Lidé by se na nás měli obracet, pokud kvůli amnestii ztratili nárok na odškodné

Česká advokátní komora nabízí některým „postiženým“ amnestií pomoc. Někteří lidé totiž mohli amnestií přijít třeba o možnost domáhat se odškodnění. „Mohou se na nás obracet osoby poškozené, jejichž oprávněné nároky by mohly být promlčeny nebo by mohly zaniknout, pokud skončí trestní stíhání,“ uvedla pro ČT mluvčí komory Iva Chaloupková. Vyzvala poškozené, aby se na advokáty obraceli co nejdříve. Podle jejích slov existuje i možnost bezplatné advokátní pomoci.

Otevřené kauzy, které vzbuzují kontroverze:

Krajský soud v Ostravě již rozhodl o zastavení stíhání pěti manažerů obviněných z pádu Union banky, po kterém přišlo na 130 000 lidí téměř o 17 miliard korun. V dalších kauzách bude jasno nejspíš za několik týdnů; spisy jsou totiž obsáhlé. O jaké případy se například jedná? 

Případ Jiřího Berky: Někdejší soudce je podezřelý, že zfalšovanými konkurzy způsobil spolu s dalšími lidmi škodu 264 milionů. Jeho kauzou už se začal zabývat táborský soud. „V předmětné věci je stíháno celkem dvanáct osob pro celou řadu trestných činů. Až situaci celkově zmapuje, tak může rozhodnout, zda amnestie dopadá na obžalované,“ uvedl soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Zdeněk Kučera.

H-System: Jeho manažeři Ladislav Tůma, Jaroslav Eliáš a Jaroslav Vítek jsou podezřelí z miliardového podvodu.

Českomoravská družstevní záložna: Její manažeři údajně připravili ústav o více než 300 milionů. „Co se týče případu družstevní záložny, tak v současné době je prozkoumáván spisový materiál, zda na tento případ aplikovat amnestii, a pokud ano, tak na které obžalované a na jakou část trestné činnosti,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Poldi Kladno: Bývalý ředitel Marko Stehlík je podezřelý, že se obohatil na úkor podniku.

Vydáno pod