Napříč Českem zněla jména obětí holocaustu, zapojilo se třináct měst

Čtení jmen v rámci vzpomínání na holocaust (zdroj: ČT24)

Lidé napříč republikou si v pondělí připomněli oběti holocaustu. Do veřejného čtení se u příležitosti Jom ha-šoa zapojilo třináct měst. Pro tento pietní den byl stanoven termín, kdy začalo povstání ve varšavském ghettu v dubnu 1943.

Vedle již tradičních měst, jako jsou Praha, Brno, Olomouc, Liberec, Sušice, Kolín, Kutná Hora, Plzeň, Havlíčkův Brod a Blatná, se letos ke čtení připojilo i Ústí nad Labem, Kosova Hora a Klatovy.

V Praze se Den vzpomínání – Jom ha-šoa – konal po dvanácté, přicházeli lidé napříč všemi generacemi stejně jako třeba v Liberci. Ten se k veřejnému čtení přidal v roce 2014. Jména obětí před libereckou radnicí četli organizátoři, zástupci města, pamětníci i náhodní kolemjdoucí.

Pavla Jelínka holocaust připravil o třicet čtyři příbuzných. On sám dostal příkaz do lágru v dubnu roku 1945. Tehdy desetiletého chlapce zachránil konec války.

Události v regionech: Lidé si připomněli památku obětí holocaustu (zdroj: ČT24)

„Když si připomenu ta jména libereckých Židů, představím si ty jednotlivé osoby, třeba moji babičku, ještě pořád to mnou zaklepe,“ říká Jelínek.

Jom ha-šoa – Den vzpomínání na oběti holocaustu odkazuje na povstání ve varšavském ghettu, které začalo 19. dubna 1943. Měsíc trvající boj mezi obyvateli ghetta, kteří kladli wehrmachtu houževnatý odpor, měl za následek 56 tisíc zabitých či deportovaných lidí, neoficiální údaje mluví až o 70 tisících obětech.

Za války nacisté zavraždili šest milionů lidí židovského původu. Z Čech a Moravy jich zahynulo 80 tisíc; z celého Československa, jehož předválečná židovská komunita čítala 350 tisíc lidí, zemřelo 250 tisíc Židů.