Schwarzenberg pro rakouský Profil: Česko trvá na dostavbě Temelína

Praha – Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) potvrdil pro rakouský magazín Profil, že Česko trvá na dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Není prý důvod obávat se podobné katastrofy, která po ničivé vlně tsunami postihla japonskou elektrárnu ve Fukušimě. „Podívejte se, poslední tsunami, kterou Čechy zažily, se udála asi před 500 miliony let a my nečekáme žádné další ani v příštích několika tisících letech,“ odpověděl Schwarzenberg na otázku, zda se má dostavba uskutečnit i přes fukušimskou krizi.

O zakázku se uchází česko-ruské Konsorcium MIR.1200, francouzská Areva, která sice byla ze soutěže vyřazena, ale podala si proti tomu odvolání, a také americko-japonská společnost Westinghouse, za kterou v Praze nedávno lobbovala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. K této návštěvě Schwarzenberg podotkl, že považuje za samozřejmé, že se každý šéf diplomacie zasazuje za firmy své země.   

Schwarzenberg, který je jedním z kandidátů na českého prezidenta, v rozhovoru s rakouským týdeníkem hovořil také o svých šancích na úspěch v přímé volbě. Příští prezident bude každopádně podle šéfa diplomacie vstřícnější vůči Evropské unii než současná hlava státu Václav Klaus.   

V rozhovoru zveřejněném na internetu došlo také na současnou vlnu korupčních skandálů, která zasáhla Rakousko a která podle redaktorů ukazuje na poměry, jež doposud panovaly spíše ve východoevropských zemích EU. „Kam myslíte, že patří Rakousko? Podívejte se na mapu. Vídeň leží na východ od Prahy. Rakousko by se mělo konečně smířit s tím, kam patří, a ne si namlouvat, že je Švýcarskem. To je iluze,“ reagoval na tvrzení rakouských novinářů šéf české diplomacie.