Matce travičce snížil soud trest

Plzeň – Ženě z Nejdku na Karlovarsku snížil Krajský soud v Plzni trest na 20 let vězení z původních 25, odsouzená se v roce 2010 pokusila otrávit pětiletou dceru nemrznoucí směsí do automobilů. Soud případ znovu otevřel na základě nálezu Ústavního soudu, který loni v listopadu zrušil dosavadní výroky o výši trestu a nařídil nové rozhodnutí. Verdikt o vině ústavní soudci nezrušili a plzeňský soud se tedy otázkou viny dnes nezabýval.

Podle ústavních soudců je třeba ukládat výjimečný trest jen v opravdu mimořádných případech a po pečlivém zvážení všech okolností. Uvedl, že pro rozhodnutí o výši trestu postačuje pravidelná sazba, která je v tomto případě 15 až 20 let vězení. Státní zástupkyně dnes soudu navrhla uložení trestu při samé horní hranici této sazby.

Dítě požití nemrznoucí směsi díky péči lékařů přežilo bez vážných následků. Dnes žije u otce a matka ji nevídá ani o ní nemá žádné zprávy, řekla dnes u soudu, před kterým vypovídala poprvé. Při hlavním líčení před téměř dvěma lety odmítla vypovídat, jen opakovaně prohlásila, že všeho lituje.

Dnes soudu popisovala, jaké bylo její soužití s otcem dítěte. Podle ní ji muž fyzicky i psychicky týral a napadal a ona se od něj s dcerkou odstěhovala, protože už jeho jednání nemohla dál snášet. Dceru ale milovala, věnovala ji všechen čas a po odstěhování od přítele jí zařizovala pokojíček. „Kdybych opravdu plánovala to, za co jsem odsouzená, určitě bych jí nekupovala věci do školy a nepořídila bych jí kočičku, kterou chtěla,“ řekla žena.

Podle původního rozsudku plzeňského soudu žena koupila záměrně litr nemrznoucí směsi do aut. O smrtelném nebezpečí požití jedovaté chemikálie si přečetla v časopise. Pak ji dala úmyslně vypít dceři v čaji, když se vrátila po víkendu stráveném u otce. Přivodila jí těžkou otravu, kterou dítě přežilo jen díky lékařům. Vše prý žena naplánovala jako pomstu bývalému příteli a tak, aby případná vina padla na něj. Lékaře přivolala až po několika hodinách. Ani pak jim neřekla, z čeho je dítěti špatně.

Reportáž Marka Štětiny a Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)