Zaorálek: Jakl argumentuje smyšlenými judikáty

Praha - Žádné štrasburské rozhodnutí, které by hovořilo o tom, že na základě protahování má být řízení zrušeno, neexistuje. Místopředseda sociální demokracie a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek tak komentoval slova tajemníka prezidenta republiky Ladislava Jakla, podle něhož Václav Klaus mimo jiné reagoval na judikát soudu pro lidská práva ve Štrasburku. „Obávám se, že se z Pražského hradu lže,“ řekl Zaorálek v Interview ČT24.

Jakl, který podle Zaorálka měl pro Evropskou unii jen slova pohrdání, dnes argumentuje „neexistujícími, samozřejmě smyšlenými judikáty štrasburského soudu pro lidská práva,“ reagoval na Jaklova slova Zaorálek v Interview ČT24.

Lubomír Zaorálek v Interview ČT24

„Obávám se, že se z Pražského hradu lže, žádné paušální rozhodnutí štrasburského soudu o tom, že na základě protahování má být řízení zrušeno, nic takového neexistuje. To je prostě výmysl.“

Ladislav Jakl, ředitel politického odboru prezidentské kanceláře, rozhodnutí prezidenta obhajoval ve středečních Událostech, komentářích. Klaus podle něj svou amnestií mimo jiné reagoval na judikát soudu pro lidská práva ve Štrasburku. „Byl tlak na Českou republiku považovat za nevinné lidi, u kterých se jejich kauzy táhnou víc než šest let. Pan prezident to o své vůli zvýšil na osm,“ vysvětlil. 

Tajemník Jakl se i v rozhovoru pro ČRo odvolával na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva. „Je povinností státu ukončit stíhání rozhodnutím o vině, nebo nevině podle této judikatury do šesti let. Je vina státu, když nedokáže některé věci uzavřít,“ řekl Jakl. „Panu prezidentovi se těch šest let zdálo přece jen příliš málo a zvedl tuto hranici na osm,“ dodal.

„Kdyby tito lidé postupně jeden po druhém žalovali českou justici ve Štrasburku, jsem téměř přesvědčen, že by byli všichni uznáni za nevinné a natahování jejich soudu za protiprávní,“ řekl Jakl, který poukázal na fakt, že judikatura Evropského soudu pro lidská práva je pro Česko závazná. „Česká republika tato kritéria neplní,“ dodal.