ČSSD vyvolá kvůli amnestii hlasování o nedůvěře vládě

Praha - Opoziční sociální demokracie vyvolá kvůli amnestii prezidenta Václava Klause schválené premiérem Petrem Nečasem (ODS) hlasování o nedůvěře vládě. Oznámil to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Strana s rozsahem amnestie nesouhlasí, Sobotka ji označil za nespravedlivou a pobuřující. Existuje podle něj navíc vážné podezření, že měla zamaskovat milost pro skupinu vybraných tunelářů.

„Sociální demokracie pokládá za nepochopitelné, že předseda vlády Petr Nečas tuto prezidentskou amnestii odsouhlasil. Vláda zde má nedílnou spoluodpovědnost, bez souhlasu premiéra by amnestie nikdy nemohla být v této podobě realizována,“ zdůraznil Sobotka na stranickém brífinku s tím, že Nečas by měl za svůj krok nést politickou odpovědnost. Jelikož nejde hlasovat o vyjádření nedůvěry premiérovi, bude ČSSD směřovat hlasování o nedůvěře vůči celé vládě. 

Bohuslav Sobotka: „My jako opozice s amnestií nesouhlasíme a máme v tuto chvíli jedinou možnost, jak na ni v rámci našeho ústavního systému reagovat. Odpovědnost můžeme vyvodit vůči vládě a na půdě Poslanecké sněmovny. Sociální demokracie proto v nejbližších dnech vyvolá hlasování o vyjádření nedůvěry vládě Petra Nečase.“

Sobotka reagoval i na postoj TOP 09, která s amnestií rovněž nesouhlasí. Strana má podle něj jednoduchou možnost: „Buď z vlády odejít, nebo společně se sociální demokracií hlasovat pro vyjádření nedůvěry.“ Poslanci TOP 09 ale podle předsedy jejich klubu Petra Gazdíka návrh na vyslovení nedůvěry nepodpoří. „Já se domnívám, že pokud by to šlo, tak by se ČSSD měla spíš snažit vyvolat hlasování o nedůvěře prezidentovi, a nikoli vládě,“ uvedl s tím, že amnestie by se neměla řešit „estrádou ČSSD před kamerami“. Záležitost by měl probrat sněmovní ústavně-právní výbor.

Amnestie je podle Sobotky nespravedlivá a občany jen dále znechutí: „Pokládáme za zcela nepřijatelné, aby se týkala závažné hospodářské trestné činnosti… Ve všech těchto případech je vysoká pravděpodobnost, že amnestie umožní, aby velcí podvodníci a tuneláři unikli bez jakéhokoliv trestu.“ Řada soudců, státních zástupců a policistů tak podle Sobotky ztratí motivaci, aby se zabývali závažnou trestnou činností.

Sobotka: Amnestie mohla maskovat milost pro vybrané tuneláře

Předseda sociální demokracie navíc prohlásil, že existuje vážné podezření, že celá amnestie byla předem připravena: „Tak, aby propuštění těch, kteří se dopouštěli bagatelní trestné činnosti, zamaskovalo milost pro omezenou skupinu vybraných tunelářů… Premiér a prezident se snaží udělat jakousi tlustou čáru za tím, co se tady odehrávalo v 90. letech.“   

V minulosti premiéři amnestie vždy podepsali, žádný se vůli prezidenta nevzepřel. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v Událostech ČT řekl, že stranu nezajímá minulost, ale současnost: „Jsem přesvědčen, že ani předseda vlády ani prezident si nemohou dovolit vše. Tento stát jim nepatří. Někdo by měl nést odpovědnost za tak širokou amnestii, se kterou 90 procent lidí v naší zemi nesouhlasí.“

Jeroným Tejc: „V minulém období se povedlo svrhnout vládu na popáté, ten pátý pokus nás čeká i nyní, šance je veliká.“

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě musí podat nejméně 50 poslanců. Jednání sněmovního klubu ČSSD, na kterém se budou podpisy sbírat, se uskuteční v úterý. Aby kabinet padl, musí pro nedůvěru hlasovat nejméně 101 z 200 poslanců.