Meningokok loni v Česku zabil šest lidí. Přes čtyřicet chorobou onemocnělo

Meningokok: V Česku loni onemocnělo přes 40 lidí, šest zemřelo (zdroj: ČT24)

Meningokok se přenáší vzduchem a má rychlý závažný průběh. Lékaři přiznávají, že je pro ně často problematické určit diagnózu včas. Meningokoková infekce ohrožuje hlavně děti a dospívající. Loni chorobou v Česku onemocnělo 43 lidí, šest z nich jí podlehlo.

V prvních hodinách připomíná meningoková infekce daleko běžnější nemoci. „Na začátku to nepozná prakticky nikdo, protože to onemocnění připomíná chřipku. Člověk má teplotu, bolí ho klouby, svaly, ale to je všechno,“ vysvětluje Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Pak se objeví rudé až fialové skvrny na kůži, které se šíří. Ty už jsou ale většinou známkou pokročilejší infekce. Proto by v případě jejich objevení měli lidé ihned do nemocnice.

Meningokokovou infekci prodělala například i tehdy sedmiměsíční Pavlína. Rodina ji na pohotovost přivezla včas, lékaři ji ale poslali domů s tím, že dítě má plané neštovice. Holčička měla horečku a flíček na hrudníku.

O den později ale byla v nemocnici znovu a strávila tam další čtyři měsíce. Dítě přišlo kvůli meningokokovi o nohu a vidí jen na čtyřicet centimetrů.

Fialové skvrny měla před šesti lety na kůži i Andrea Brzobohatá, když jí kamarádi na horách zavolali sanitku. Nakonec přišla o obě nohy.

„Lékaři mi dávali tak čtyři procenta na to, že to přežiju. Spíš si mysleli, že to je otázka času, že to prostě nezvládnu. A zvládla,“ vzpomínala Andrea v dubnu 2011. Krátce po následných rehabilitacích se její stav zhoršil a znovu skončila na jednotce intenzivní péče.

„Zažila jsem si půlroční pobyt v nemocnici, dva roky rehabilitací, až jsem dostala bionické nohy a ten můj život začal směřovat k lepšímu,“ dodává. Právě protézy ji vrátily do života.

Dnes se věnuje osvětě a prevenci meningokoka. Tou nejspolehlivější je podle lékařů nepovinné očkování – některé pojišťovny na něj přispívají.