Smrtící hra existuje, ujišťuje policie. Eviduje sebepoškozování

Policie odmítla, že by šířila hoax, tedy falešnou zprávu, když před Velikonoci varovala před šířením hry Modrá velryba. Podle některých expertů na internetovou bezpečnost taková hra ve skutečnosti neexistuje. Policie to odmítla s tím, že v souvislosti s Modrou velrybou zaznamenala několik případů sebepoškození pořezáním.

Informace o Modré velrybě, která údajně probíhá prostřednictvím sociálních sítí, původně přicházely z Ruska. Tamní psychologové ji spojovali s některými sebevraždami mladistvých. Policie však na Zelený čtvrtek varovala, že se hra šíří i v Česku. Trvá na tom i poté, co manažer pro internetovou bezpečnost v Seznam.cz Martin Kožíšek a vedoucí projektu E-bezpečí z Univerzity Palackého v Olomouci Kamil Kopecký označili policejní zprávu za hoax.

„Policie České republiky eviduje několik případů sebepoškození pořezáním uživatelů sociálních sítí Facebook a Instagram, ke kterým došlo v rámci plnění úkolů ve hře,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Nguyenová. Dodala, že po čtvrtečním upozornění policisté „obdrželi několik desítek poznatků k této činnosti“.

Policie trvá na tom, že hra existuje a představuje skutečnou hrozbu, a to i v Česku, přestože její varování zpochybnili experti na internetovou bezpečnost. „Původně šlo o marketingový tah, jehož úkolem bylo zvýšit především zisk správců daných skupin na sociálních sítích,“ uvedl Kamil Kopecký. Časopisu Respekt řekl, že Modrá velryba není organizovanou hrou, ale výzvou kolující po internetu, která obsahuje seznam úkolů, včetně sebevraždy. Vůbec se však podle něj neprokázalo spojení Modré velryby se skutečnými případy sebevražd dětí.

Spolek Linka bezpečí potom varoval na svém webu, že zvýšená mediální pozornost může zvýšit počet dětí a mladých lidí, kteří budou chtít činy spojované v médiích s Modrou velrybou napodobit.

Za policii se naopak postavila síť Insafe, ke které patří i české Národní centrum bezpečného internetu. „Pokud máme děti, které si obrys velryby vyřezávají na předloktí (třeba jen, aby upoutaly pozornost svých vrstevníků) a dokud je tato hra předmětem jejich diskuzí, musíme se tomu věnovat,“ stojí v prohlášení Insafe.