Za posprejování hate free podniků míří čtveřice vandalů před soud

Státní zastupitelství podalo obžalobu na čtveřici vandalů. Klade jim za vinu, že před rokem posprejovali hate free podniky neonacistickými symboly. Hrozí jim až několikaleté tresty, spis již obdržel obvodní soud. Líčení však zatím nenařídil.

Hanlivé nápisy se na fasádách několika podniků zapojených do vládní kampaně Hate Free objevily loni v noci na 24. dubna. Terčem útoků se staly například firmy na náměstí Jiřího z Poděbrad a ve Francouzské a Vinohradské ulici. Pachatelé na podniky nasprejovali nápisy „Smrt Hate Free“ a neonacistické symboly. Vandalové kromě provozoven pomalovali také vestibul metra na Karlově náměstí.

„Pachateli vytvořené malůvky obsahovaly text a symboly, které následně hodnotili znalci v oboru. Ti ve svých posudcích došli k závěru, že jejich obsahem je projev sympatií k jednoznačně existujícím neonacistickým hnutím, která se hlásí k odkazům třetí říše národa německého nebo nacistického Německa,“ uvedl už dříve policejní mluvčí Tomáš Hulan. 

Obžalovaným tak hrozí až několikaleté tresty: obžalováni jsou z přečinu poškození cizí věci a z přečinu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. V případě odsouzení jim tak hrozí až tříleté tresty vězení. U pátého mladíka policie stíhání podmíněně zastavila. Všichni byli ve věku od 19 do 22 let.

Podle mluvčího Hulana jsou dva z obviněných navíc stíháni pro útok vůči provozovně v ulici Konecchlumského v Praze 6, u které poškodili výlohy a elektronickou pokladnu.

Kampaň HateFree
Zdroj: HateFree

Iniciativa HateFree Culture vládní Agentury pro sociální začleňování podpořená z EU a Norských fondů funguje tři roky. Jejím cílem je reagovat na nenávistné projevy na internetu i v běžném životě. Symbolem Hate Free je růžová samolepka s bílým písmem, kterou si podniky zapojené do kampaně dávají na dveře či výlohy. Letos v dubnu ale projekt končí, ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) ho totiž zrušil