Klaus sní novoroční oběd sám, Nečas mu dal košem

Lány – Tradiční novoroční oběd prezidenta republiky, premiéra a jejich manželek, který měl 2. ledna proběhnout na zámku v Lánech, se neuskuteční. Premiér Petr Nečas do Lán nepřijede, důvod oficiálně není znám. Podle některých informací stojí za Nečasovou absencí rodinné důvody.

Informaci o zrušeném novoročním obědě potvrdil mluvčí prezidenta republiky Radim Ochvat. Podle serveru Parlamentní listy Nečas svou neúčast omluvil blíže nespecifikovanými závažnými rodinnými důvody. Zítra se má přitom zúčastnit česko-slovenského vydání Otázek Václava Moravce z vily Tugendhat, jeho účast dosud nebyla zrušena. 

V případě oběda se jedná již o druhou hradní událost, které se předseda vlády nezúčastní; absentoval už na předávání státních vyznamenání ku příležitosti výročí vzniku Československa 28. října.

Novoroční setkání s prezidentem Klausem politikům obvykle slouží k debatám o politických plánech v nadcházejícím roce; Nečas s Klausem naposledy diskutovali o ekonomické situaci Česka a stavu eurozóny. Krizi eura označili za vážnou, ale současně prohlásili, že není nutné vytvářet špatná očekávání a podléhat panice.

Slavnostní novoroční oběd patří do série prezidentských zvyklostí, které se pojí se začátkem nového roku. Jejich součástí je také setkání hlavy státu s předsedy obou komor parlamentu. Tento oběd ovšem probíhá na Pražském hradě. Ve čtvrtek tak k hradní tabuli usedne šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Nový rok v Lánech byl také prakticky jedinou společenskou událostí, kdy se po Nečasově boku objevovala jeho manželka Radka; ta se jinak na veřejnosti neobjevuje a rodinné soukromí přísně střeží. Podle novináře a historika Petra Zídka představuje dokonce nejtajemnější manželku předsedy vlády v polistopadové historii.

Změnu v zavedených zvyklostech novoročních obědů představovala naposledy účast premiéra Mirka Topolánka (ODS), který do Lán dvakrát zavítal bez doprovodu (v roce 2007 a 2008). Důvodem byly jeho neuspořádané rodinné poměry a vztah s Lucií Talmanovou, s níž nebyl sezdaný, a která ho proto podle protokolu nemohla doprovodit. S Klausem tak usedli k obědu i bez účasti první dámy pouze sami dva.