Leden spouští novinky pro dlužníky i exekutory

Praha - Počínaje dneškem začíná platit kontroverzní novela exekučního řádu. Vyžadovaný i kritizovaný zákon přináší pro exekutory i dlužníky výrazné změny. Norma má mimo jiné zrychlit prodej majetku; místo soudního nařízení totiž bude potřeba už jen pověření, což může pro dlužníky znamenat, že o majetek přijdou i za dva měsíce. Jaké další změny nový exekuční řád přináší?

Vymáhání alimentů: Tomu, kdo nebude platit výživné na děti, ode dneška hrozí, že přijde o řidičský průkaz. Exekutor totiž bude moct dát příkaz k jeho zadržení, přičemž zpět ho dlužník dostane teprve po zaplacení alimentů. Výjimku tvoří pouze řidiči z povolání, jimž by ztráta průkazu doplacení dlužné částky zásadně zkomplikovala.

Předžalobní výzva: Věřitelé budou muset dlužníka vždy kontaktovat ještě před zahájením exekuce, tedy dříve, než dluhy narostou. „Slouží zejména dlužníkům, aby ještě předtím, než bude zahájené oficiální exekuční řízení věděli, že něco dluží,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Sloučení dluhů: Vymáhání drobných částek se dlužníkovi spojí do jednoho případu. Náklady na advokáty i exekutory tak dlužník zaplatí jen jednou, a ušetří.

Majetek drahé polovičky: Exekutoři nově budou moci obstavit i bankovní účet nebo mzdu manžela nebo manželky v případě, že dluhy spadají do společného jmění.

Záznam z exekuce: Průběh zabavování věcí budou exekutoři natáčet. Musí to udělat, pokud je o to někdo požádá, nebo pokud budou sami chtít. „Tato možnost je zavedena pro ochranu všech zúčastněných, tedy účastníků řízení, věřitele i dlužníka a samozřejmě i exekutora,“ dodal prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Členství v bytovém družstvu: Družstevní byty se, na rozdíl od současného stavu, budou nově dát prodat v dražbách za skutečnou tržní cenu.

Mazlíček: Novela zabraňuje exekutorům zabavit domácího mazlíčka. To doteď bylo možné, byť k tomu exekutoři přistupovali pouze v případě mimořádně cenných zvířat.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)