Na severu Moravy napadlo přes půl metru sněhu, v Jeseníkách hrozí laviny

Události: Silničáři nasadili všechnu techniku, i tak někde řidiči uvázli (zdroj: ČT24)

Vytrvalé sněžení, silný vítr a ledovka zkomplikovaly dopravu na mnoha místech republiky. Nejvíce problémů bylo na severu Moravy a ve Slezsku, kde se tvoří sněhové jazyky. V Jeseníkách napadlo až 40 centimetrů sněhu a horská služba vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí. Pro kamiony a auta s návěsem se zase uzavřel úsek silnice mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Tah přes Červenohorské sedlo, který byl kvůli uvázlému kamionu uzavřen, je z jesenické strany již s omezením průjezdný.

Silničáři se po několika týdnech znovu vrátili k zimnímu provozu a často museli předělávat techniku zpátky na sypače a pluhy.

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila druhý stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Na horách napadlo od pondělního večera až 40 centimetrů sněhu a sněžení neustává. Navíc ve středu foukal silný nárazový vítr. Zastavily se proto vleky ve skiareálu na Ovčárně a odříznutý od světa zůstal kvůli závějím hotel Praděd na vysílači.

Horští záchranáři nabádali ve středu turisty, aby se v tomto počasí nevydávali na hřebenové túry. Silničáři zase apelovali na řidiče kamionů, aby do vyšších poloh vůbec nevyjížděli.

Sněžení zasáhlo Česko. Od pondělí v Jeseníkách napadlo až 40 centimetrů sněhu (zdroj: ČT24)

Odpoledne se situace výrazně zdramatizovala na Opavsku, kde foukal silný vítr a tvořily se nejen sněhové jazyky, ale i závěje. Dopravní situaci tam komplikovaly odstavené kamiony. „Situace na Opavsku se dramaticky zhoršila, strašně tam fouká silný vítr. Lidé volají, že mají problémy. Máme ale venku veškerou techniku včetně externistů, ale opravdu není v našich silách být úplně všude a zvládnout situaci tak, aby byli všichni spokojeni,“ podotkla po 17. hodině mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková. 

V obci Lipová-lázně nedaleko Jeseníku časně ráno na zledovatělé vozovce havaroval kamion, který zablokoval silnici. Odstavené nákladní vozidlo komplikovalo provoz také na silnici ze Zlatých Hor do Jeseníku, kde byla ráno místy ledovka. 

Sníh zkomplikoval nejen dopravu, ale i zahájení lázeňské sezony v obnovených lázních v Dolní Lipové na Jesenicku, které bylo naplánováno na 5. až 7. května. Podle jednatele Lázně Lipová Michala Dyntery tam napadlo téměř půl metru sněhu. „Bude asi problém, aby to za 14 dní roztálo,“ řekl.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Na sníh si museli dát řidiči pozor také na Šumpersku, kde byly ráno všechny silnice se zvýšenou opatrností sjízdné. „V horských oblastech ale mají problémy kamiony. Na Červenohorském sedle v noci napadlo přes 25 centimetrů sněhu, a pokud má kamion letní gumy nebo není naložený, tak je samozřejmě problém. Bez zimní výbavy by tam proto neměly jezdit,“ řekl dispečer šumperské správy silnic. 

Zima se znovu ohlásila. Předpověď počítá s dalším sněžením hlavně na Moravě a ve Slezsku (zdroj: ČT24)

Sněhové přeháňky v noci zasáhly také ostatní části Olomouckého kraje. Slabá vrstva sněhu napadla například v kopcovité části Prostějovska. Podle dispečera prostějovské správy silnic byly vozovky ve středu ráno holé a mokré. Sněhový poprašek byl místy i na Olomoucku, kde zůstaly silnice s opatrností sjízdné.

Noční sněžení v Moravskoslezském kraji nejvíc zasáhlo Bruntálsko a Opavsko. V horských oblastech napadlo až 60 centimetrů sněhu. Na silnicích se kvůli silnému větru tvořily sněhové jazyky, dopravu komplikovala i špatná viditelnost.

Odpoledne se podařilo zprůjezdnit pro osobní auta cestu přes Bruntál a také silnici na Bartultovice, nákladní doprava tam i na dalších problematických úsecích na Bruntálsku ale byla pozastavená.

Zaseklý kamion na semaforu (zdroj: Nicol Jatiová)

Na Novojičínsku by řidiči měli být opatrní hlavně ve vyšších polohách, kde se rovněž tvořily ve středu sněhové jazyky a ležely tam i zbytky rozbředlého sněhu.

Moravskoslezští silničáři pro kamiony a auta s návěsem uzavřeli úsek silnice mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Silnice je pokryta rozbředlým sněhem, který hodně klouže, a na mostě je náledí.

Krnov
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Karel Oubělický‎

Na Ostravsku a Karvinsku jsou komunikace sjízdné bez větších komplikací, silnice jsou převážně mokré. „Dvanáct sypačů, které pracovníci Ostravských komunikací znovu přichystali, vyrazilo k údržbě ostravských silnic patnáct minut před druhou hodinou ranní. Technika je v terénu nepřetržitě,“ uvedl mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř.

Do zimního režimu se museli vrátit silničáři i ve Zlínském kraji. V horských oblastech Vsetínska totiž napadlo až patnáct centimetrů sněhu a sněžilo i v nižších polohách. Místní správci silnic kvůli návratu zimního počasí zprovoznili čtyři sypače, které už měli přestavěné na letní verze - vysavače či zametače. Vozy tak doplnily jediný sypač, jenž ještě na léto nebyl upraven. Cesty udržované chemicky byly přes den mokré se zbytky sněhové kaše, vozovky ošetřené posypem pokrýval ujetý sníh. 

Zvýšenou opatrnost pak doporučují silničáři motoristům při jízdě v horských oblastech Libereckého kraje. V místech, kde jsou silnice mokré, je možný vznik náledí, řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Z hlavních tahů podle Pospíšila museli chemicky ošetřit silnici 10 mezi Desnou a Harrachovem. „Po úterním sněžení a následném ochlazení byla silnice namrzlá. Volali nám policisté i řidiči, že je zledovatělá, tak jsme tam vyslali sypače,“ uvedl Pospíšil.

Výstraha - sněhové jazyky
Zdroj: ČT24

Provoz kabinové lanovky na Ještěd pak zastavil silný nárazový vítr. V nárazech dosahoval až 108 kilometrů v hodině, to je skoro dvojnásobek limitu. Sílu větru ale strojník lanovky jenom odhadl, větroměr na střeše stanice totiž zamrzl. „Nahoře bylo minus devět stupňů Celsia,“ řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Také v horských oblastech Královéhradeckého kraje napadlo několik centimetrů sněhu a mrzlo. Všechny silnice byly ráno se zvýšenou opatrností sjízdné. Na silnici 309 u Deštného v Orlických horách zhruba v 5:30 sjel autobus do příkopu, při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Rovněž silničáři v Pardubickém kraji museli po dlouhé době opět vyjíždět odklízet sníh z vozovek. Napadl na Orlickoústecku, zejména v katastru Lanškrouna a Žamberka. V oblasti Suchého vrchu se tvořily sněhové jazyky, sněžilo i v Ústí nad Orlicí a České Třebové, tam ale sníh roztál.

Silnice na Žďársku na Vysočině bylyuž od dopoledne díky zásahu silničářů i zlepšení počasí sjízdné. Ještě ráno byla kvůli náledí řada silnic zablokovaná. Řidiči by však hlavně v lesních úsecích ve vyšších polohách měli nadále věnovat jízdě zvýšenou pozornost. 

V Ústeckém kraji silničáři nabádali k opatrnosti u hraničního přechodu Cínovec na Teplicku, kde může silnice E55 namrzat.

Podle předpovědi počasí bude na Moravě a ve Slezsku ve středu oblačno až zataženo, na většině území se sněhovými přeháňkami, jen v polohách pod 400 metry bude padat déšť se sněhem nebo jen déšť. Na severu a severovýchodě bude sněžit trvaleji a vydatněji.

V Čechách bude oblačno až polojasno, přechodně ale i zataženo. Sněhové přeháňky se budou objevovat jen výjimečně. Odpolední teploty budou od jednoho do pěti stupňů Celsia, v Čechách může být až sedm stupňů. Naopak na horách bude kolem minus tří stupňů.

Na Moravě a ve Slezsku bude navíc foukat silný severní vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině. V Čechách se čeká vítr s nárazy kolem 50 kilometrů v hodině. Večer bude pozvolna vítr slábnout na celém území.

Pro Jihomoravský, Královehradecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický a Zlínský kraj a Vysočinu platí od středečního dopoledne do čtvrtečního odpoledne výstraha, která varuje před silným větrem, novým sněhem a sněhovými jazyky.