Na ÚS se kvůli stopce v prezidentském klání obrací i Cibulka

Praha - Bývalý disident a předseda strany Volte Pravý Blok Petr Cibulka v pátek podal kvůli vyřazení z prezidentských voleb stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS). Nejvyšší instanci žádá, aby byl do voleb opět zaregistrován. Zároveň navrhuje odklad termínu voleb do chvíle, než dojde k úpravě zákona o prezidentské volbě. Ten je podle Cibulky protiústavní.

Nezávislí kandidáti museli pro zaregistrování do voleb získat alespoň 50 000 podpisů občanů. Cibulka jich nasbíral 319. Podle něj ale tato podmínka porušuje ústavní zásadu přístupu k voleným a jiným funkcím, protože kandidáti parlamentních stran podpisy shánět nemuseli. „Takže někomu stačí sehnat ve sněmovní kantýně pár podpisů spolukaprů, jiný musí shánět na ulicích desetitisíce podpisů svých sympatizantů,“ píše ve stížnosti Cibulka.

Lídr strany Volte Pravý Blok se už dříve obrátil na Nejvyšší správní soud, ten ale jeho stížnost zamítnul – důvodem byl právě nedostatek zákonem stanovených podpisů. Cibulka nyní po ÚS chce, aby nařídil ministerstvu vnitra odmítnutou kandidátní listinu zaregistrovat.

Soud by podle Cibulky měl také zrušit „ta ustanovení zákona, která jsou v rozporu s platnou ústavou“. Třetí Cibulkova žádost se týká toho, aby byly volby odloženy do doby, než parlament schválí úpravy zákona o prezidentské volbě.

Kdo podal kvůli prezidentské volbě ústavní stížnost?

  • Tomio Okamura: Senátor se na soud obrátil ve čtvrtek. Požádal o odklad voleb a zrušení části ústavy i prováděcího zákona k přímé volbě. Dožaduje se také toho, aby se mohl do voleb vrátit jako jeden z kandidátů.
  • Jiří Kesner: Kolínského občana ministerstvo vnitra pro přímou volbu prezidenta nezaregistrovalo; předložil jen 54 podpisů.
  • Zbyšek Dřevojan: Volič ze Znojma požádal o přezkoumání právní úpravy přímé volby prezidenta.
Vydáno pod