I bez žaludů v bambitce si Jičín vydobyl titul Historické město roku

Město pohádky a Albrechta z Valdštejna – Jičín – dostalo ocenění za příkladnou péči o památky a užívání dotací na jejich opravu. Poslední dva roky se Jičín pohyboval v nejužším výběru tří nominovaných měst v klání o titul Historické město roku. Vítěz dostane jako odměnu milion korun na další péči o památky.

O titul v třiadvacátém ročníku usilovalo 37 měst, z nich porota vybrala 14 krajských finalistů. Jičín, na jehož území Městské památkové rezervace je 74 kulturních památek, zvítězil v Královéhradeckém kraji. 

Pokračuje tam obnova Valdštejnské lodžie, dokončena byla obnova lipové aleje a Libosadu. Loni bylo ve městě díky dotacím ministerstva kultury, která činila téměř 3,5 milionu korun, opraveno pět památek.

Místostarosta Jičína: Zasloužit si titul historického města chce stálou péči o centrum (zdroj: ČT24)

Letos se radnice pustila do větší opravy Valdštejnského zámku za více než 14 milionů korun. Úpravy se budou týkat současného informačního centra v přízemí a prostor v prvním patře, kde v minulosti sídlil finanční úřad. Je to první výraznější investice do objektu za posledních 40 let.

Předpokladem k získání ceny je určitě dlouhodobá koncepční péče na opravě památek a vůbec péče o město a historické jádro jako celek. Město se o to snaží po celou dobu od roku 1990. Máme zrekonstruované kompletně všechny ulice v historickém jádru, máme regulační plán na omezení venkovní reklamy, máme předpis o předzahrádkách, máme opravené domy a dalším opravám se věnujeme velmi intenzivně.
Petr Hamáček
místostarosta Jičína

Práce mají trvat do jara 2018. Radnice předpokládá, že v dalších letech budou postupně opraveny i další části zámku, náklady se odhadují na desítky milionů korun. Dosavadní investice do zámku byly především na odstranění havarijních stavů, mimo jiné u kotelny či topení.

Východočeské město Jičín se 17 tisíci obyvateli je nazýváno branou do Českého ráje. Jeho malí návštěvníci ho mají možná stále spojené s pohádkovou postavou ševce Rumcajse, jehož vzdor vůči šlechtickému pánu přivedl na loupežnickou dráhu – a jak říkají pověsti, „střílel z bambitky žaludy a dovedl potrestat každou nepravost“.

  • Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka. Vítěz se vyhlašuje každoročně na Pražském hradě u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který připadá právě na 18. dubna.

Krajští vítězové dostávají odměnu 100 000 korun a dva z nich ještě tutéž sumu v podobě ceny ministryně pro místní rozvoj. Při letošním udílení si je odnesli zástupci Štramberka a Prachatic.

Také Uherské Hradiště stejně jako Jičín čekalo tři roky, po dvou nominacích titul získalo v roce 2011. Po získání titulu nemůže město pět let soutěžit, poté ale opět ano. Žádné město dosud nezískalo titul dvakrát, dvakrát se už ale stalo, že se po povinné pauze dostal vítěz znovu do finále, byly to Kutná Hora a Prachatice.